Dostupni linkovi

EU: Novi mehanizam trgovine sa Iranom


Zastave Irana u Teheranu
Zastave Irana u Teheranu

Francuska, Njemačka i Britanija uspostavile su mehanizam za bezdolarsku trgovinsku razmjenu sa Iranom kako bi izbjegli sankcije Sjedinjenih Država, izvještava Reuters.

Prošlogodišnje povlačenje Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma sa Iranom izazvalo je protivljenje evropskih saveznika Washingtona. Izlaskom SAD iz sporazuma Iranu su podignute ekonomske sankcije, a Teheran je zaprijetio da će i oni napustiti dogovor ukoliko evropske zemlje ne omoguće ekonomsku dobit Iranu.

Iz Evrope su obećali da će pomoći kompanijama da posluju sa Iranom sve dok se Teheran pridržava dogovora. Nove sankcije Sjedinjenih Država su uspjele uvjeriti evropske kompanije da napuste svoje planove ulaganja u Iran.

Evropski mehanizam smišljen je kako bi se pomoglo usklađivanju uvoza iranske nafte sa kupovinom robe iz EU. Međutim, diplomate smatraju da će ovaj sistem biti usmjeren na hranu, lijekove i humanitarnu pomoć s malim obimom transakcija.

"Neće dramatično promijeniti stvari, ali ovo je značajna politička poruka Iranu koja pokazuje da smo mi odlučni u spašavanju nuklearnog sporazuma ali isto tako pokazuje i Sjedinjenim Državama da mi branimo svoje interese uprkos njihovim vanteritorijalnim sankcijama", rekao je jedan evropski diplomata a prenosi Reuters.

Evropska unija je mjesecima pripremala ovaj mehanizam i bit će potrebno nekoliko mjeseci kako bi on postao funkcionalan.

Instrument podrške trgovinske razmjene ili INSTEX registrovan je u Francuskoj i vodit će ga njemački bankar Per Fischer, nekadašnji direktor Commerzbanke. Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi je rekao da je ovaj mehanizam dobar prvi korak. Sada je na evropskim zemljama da uspostave budžet za INSTEX i da definišu pravila.

Iako su se iz evropskih zemalja i EU trudili da očuvaju nuklearni sporazum sa Iranom, odnosi sa Teheranom se pogoršavaju. Ovog mjeseca su iz EU, po prvi put otkako je potpisan sporazum, nametnuli sankcije Iranu kao odgovor na testiranje balističkih raketa i planova za atentate na evropskom tlu. U simboličkom potezu EU je dodala i dvije osobe iz Irana kao i jedinicu iranske obavještajne službe na svoju terorističku listu.

Države članice EU također finaliziraju zajedničko saopćenje o Iranu u kome naglašavaju brige oko iranske regionalne politike i programa balističkih projektila, ai također iskazuju želju da održe iranski nuklearni sporazum iz 2015.

Ministar vanjskih poslova Belgije, Didier Reynders rekao je novinarima tokom ministarskog sastanka u Bukureštu da evropske zemlje dijele neke od briga Washingtona, ali da bi napuštanje nuklearnog sporazuma ne bi pomoglo tome.
U međuvremenu su iz američkog State Departmenta rekli da ne očekuju da će specijalno dizajniran evropski mehanizam kojim bi se olakšala trgovina sa Iranom "ni na koji način uticati na našu kampanju maksimalnog ekonomskog pritiska".

XS
SM
MD
LG