Dostupni linkovi

EU: Pratimo slučaj 'Atlas'


Đukanović i Knežević
Đukanović i Knežević

Evropska unija prati razvoj događaja u takozvanom slučaju 'Atlas', saopštila je za Radio Slobodna Evropa portparolka Evropske Komisije Maja Kocijančić.

Ona je u pisanoj izjavi istakla da očekuje da “crnogorske vlasti djeluju brzo i učinkovito, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i fundamentalnim EU načelom vladavine prava”. Kocijančić dodaje da „svako moguće kršenje zakona treba da bude temeljno istraženo od strane odgovarajućih državnih organa, uključujući Specijalno državno tužilaštvo i Agenciju za sprječavanje korupcije“.

Portparolka EK osvrnula se i na dosadašnje napade na medije, podsjetivši kako je u Izvještaju EK za 2018. ocijenjeno da nema napretka na polju slobode izražavanja u Crnoj Gori, te ponovila raniji stav, da se od vlasti očekuje da pokažu nultu toleranciju za prijetnje i napade na medije i da se suzdrže od davanja izjava koje mogu stvoriti ambijent nepogodan za slobodu izražavanja.

Takođe, u saopštenju Maje Kocijančić dostavljenom na upit Radija Slobodna Evropa piše i da Evropske Komisija veoma pažljivo prati sva događanja u vezi sa Radio televizijom Crne Gore, podsjećajući da bi Javni emiteri trebalo da su zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska, kako bi obavljali svoju ulogu objektivnog informisanja javnosti.

Na kraju, iz Evropske Komisije ponovo ističu kako očekuju temeljne, vjerodostojne i transparentne istrage svih napada na novinare, kao i identifikaciju i privođenje pravdi ne samo počinitelja, nego i nalogodavaca tih napada.

Nakon istrage Specijalnog tužilaštva protiv predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, otvoreno je još nekoliko afera, među kojima je 'koverat' o mogućem nelegalnom finansiranju vladajuće Demokratske partije socijalista tokom izbornog procesa.

Biznismen Knežević, koji je u bjekstvu i kome je sud odredio jednomjesečni pritvor, emitovao je video snimak na kome predaje kovertu sa, prema njegovim riječima blizu 100.000 eura visokom funkcioneru DPS i bivšem gradonačelniku Slavljubu Stijepoviću za pokriće, kako je naveo - izbornih troškova vladajućeg DPS-a.

Tajni snimak Duška Kneževića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Opozicione partije zatražile su odgovornost vrha vladajuće partije zbog jakih sumnji da su postojali takozvani crni fondovi za finansiranje izborne kampanje.

Zahtjevaju raspravu u Skupštini Crne Gore o aferi 'koverat' kao i politički i pravni epilog ovog slučaja. Afera koja nedjeljama unazad potresa Crnu Goru, izazvala je reakciju Evropske komisije početkom januara, kada je traženo od vlasti u Podgorici brzu i efikasnu istragu o mogućoj političkoj korupciji i optužbama Kneževića na račun vrha vladajuće stranke.

XS
SM
MD
LG