Dostupni linkovi

SAD pozvao vojsku Venecuele na miran transfer vlasti, sankcije naftnoj kompaniji


Nicolas Maduro sa vojnicima Venecuele
Nicolas Maduro sa vojnicima Venecuele

Bijela kuća pozvala je vojsku Venecuele da prihvati "miran i demokratski" transfer vlasti osporavanog Nicolasa Madura (Nikolas) na glavnog njegovog protivnika, opozicionog lidera Juana Guaida (Huan), kojeg je SAD priznao za privremenog predsjednika Venecuele.

"Pozivamo vojsku Venecuele i snage sigurnosti da prihvate mirnu, demokratsku i ustavnu tranziciju vlasti", izjavio je novinarima u Bijeloj kući savjetnik za nacionalnu sigurnost, John Bolton (Džon Bolton).

Na pitanje novinara da li je moguća američka vojna intervencija, Bolton je ponovio raniju izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) da su "sve opcije" na stolu.

Takođe, Trumpova administracija uvela je sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, što bi mogao biti ključni ekonomski potez za povećanje pritiska na Madura da prepusti vlast opoziciji, prenose agencije.

Bolton i ministar finansija Steven Mnuchin (Stiven Mnučin) najavili su mjere protiv Venecuele.

Mjere imaju za cilj i jačanje pozicije Juana Guaida kojeg je Trumpova administracija prošle sedmice priznala za legitimnog vođu Venecuele.

Sankcijama će biti zamrznuta imovina kompanije PDVSA na teritorijama pod jurisdikcijom SAD-a i zabranjeno će biti Amerikancima da posluju s njom.

Mnuchin je rekao da će sankcijama protiv PDVSA biti spriječeno preusmjeravanje imovine Venecuele u korist Madura i da će biti sačuvana imovina naroda Venecuele, prenio je AP.

Istovremeno, Guaido je izjavio u ponedjeljak da preuzima kontrolu nad imovinom Venecuele u inostranstvu, kako bi spriječio "rasipništvo Madura" u slučaju da ode s vlasti.

"Od sada krećemo u postepeno i uredno preuzimanje kontrole imovine naše republike u inostranstvu, kako bismo spriječili da u trenutku odlaska s vlasti uzurpator i njegova banda ne rasipaju sredstva", naveo je Guaido na Twitteru.

Tko je Juan Guaido?

Venecuelanski izvoz nafte u SAD-a je znatno opao u prošloj deceniji pošto je smanjena i proizvodnja u toj zemlji uslijed duge ekonomske i političke krize.

SAD je 2017. uvozio manje od 500.000 barela dnevno sirove nafte i naftnih proizvoda iz Venecuele, dok je 2008. uvozio više od 1,2 miliona barela.

Venecuela je i dalje na trećem ili četvrtom mjestu po izvozu sirove nafte u SAD i ometanje izvoza bi moglo nanijeti troškove američkim rafinerijama. U 2017. Venecuela je pokrivala šest posto uvoza nafte u SAD.

S druge strane, Venecuele je zavisna od prihoda iz SAD-a, pošto 41 posto njene nafte odlazi u SAD. Još važnije, američke rafinerije su među rijetkima koje Venecueli plaćaju naftu u gotovini, pošto se izvozom u Kinu i Rusiju obično pokriva otplata milijardi dolara duga.

XS
SM
MD
LG