Dostupni linkovi

Jedan kosovski glas za Brisel


Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Špend Ahmeti
Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Špend Ahmeti

Formiranjem Državne delegacije za dijalog, Kosovo će sada u Briselu govoriti jednim glasom, rečeno je nakon sastanka rukovodilaca kosovskih institucija sa članovima nove delegacije. Istaknuto je i da u tom procesu ne može doći do razmene teritorije između Kosova i Srbije, ali su rukovodioci poručili da će Kosovo voditi računa o albanskom stanovništvu u Preševskoj dolini.

Sastanak je sazvao predsednik Skupštine Kadri Veselji, a prisustvovali su i predsednik Kosova, Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, te članovi ove delegacije koja je formirana nakon izglasavanja rezolucije o dijalogu u Skupštini Kosova. Ovoj delegaciji se nisu odazvale dve opozicione partije, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na zajedničkoj konferenciji sa učesnicima sastanka njih pozvao da se pridruže ovoj delegaciji, radi što bolje koordinacije u postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom, koji će, ponovio je Tači, omogućiti priznanje, promenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i članstvo Kosova u UN. On je dodao da iako ovaj proces vodi EU, Kosovo i region je drugačiji nakon pisma predsednika SAD-a, Donalda Trampa.

„Ubeđen sam da tamo gde je savet SAD-a biće i odluka institucija države Kosova da se ovaj aktivni proces okonča u skladu sa kosovskim težnjama u NATO i EU“, kazao je Tači, izražavajući uverenje da će Državna delegacija odraditi ovaj posao, a da će on kao predsednik ponuditi svaki savet koji je potreban, i da će podržati Državnu delegaciju.

Predsednik Kosova uveren da će Državna delegacija uspešno raditi
Predsednik Kosova uveren da će Državna delegacija uspešno raditi

Predsedavajući delegacije Špend Ahmeti, inače predsednik opozicione Socijaldemokratske partije koja je formirana podelom pokreta Samoopredeljenje, i gradonačelnik Prištine, kazao je da iako danas na sastanku nije postignuta saglasnost, ovakvi sastanci su korisni kako bi se saglasnost postigla pre nego što Kosovo ponovo sedne za sto sa Srbijom.

„Složili smo se da se, nakon svakog sastanka visokog nivoa, bilo sa ambasadorima, posrednicima, ponovo sastanemo kako bi informisali jedni druge o pozicijama velikih država i kakav je naš stav po tom pitanju“, kazao je Ahmeti.

„Imaćemo potpunu transparentnost u ovom procesu. Građane ćemo uvek na vreme informisati o čemu se razgovara i kako planiramo da postignemo sporazum“, kazao je on, dodajući da će delegacija već 8. januara boraviti u Briselu na sastanku sa posrednikom u ovom procesu.

Ahmeti je dodao da se u ovom procesu trebaju zatvoriti i pitanja kao što su nestala lica, sukcesija, ratna odšteta te imovinska pitanja.

On je kazao da je mandat ove delegacije postizanje recipročnog priznanja Kosova i Srbije, očuvanje teritorijalnog integriteta i očuvanje jedinstvenog karaktera Kosova.

Premijer Ramuš Haradinaj ne želeći da daje izjavu, kazao je samo da podržava šta su prethodni govornici rekli, ali je u međuvremenu istakao da se nikada neće složiti sa "razmenom teritorije".

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji kazao je, na dan kada srpski predsednik dovede u pitanje jedan santimetar Kosova, „Kosovo će izneti i pitanja svih svojih pretenzija“.

„Preševo, Bujanovac i Medveđa su albanske teritorije i nećemo odustati od naših Albanaca koji su tamo. Ali nemamo pretenzije ni za razmene teritorije, ni za korekciju, ali imamo pretenzija za naše Albance. Ne otvaramo pretenzije, ali smo otvorili pitanje obrazovanja. Deca uče nešto što ne stoji, da je OVK izvršila teror nad srpskom populacijom, nešto što nije tačno“, kazao je Veselji.

S druge strane, na osnovu zahteva opozicionog pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova za danas, 26. decembar, je sazvana vanredna sednica Skupštine na kojoj je trebalo da se diskutuje predlog konačnog sporazuma Kosova i Srbije kojeg je izradila Vlada Kosova.

Sednica, međutim, nije održana zbog nedostatka kvoruma, odnosno, njoj se nisu odazvali poslanici vladajućih stranaka koji su prethodno rekli da je sednica o dijalogu završena onda kada je izglasana rezolucija i kada je formirana Državna delegacija.

Sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma (ilustrativna fotografija)
Sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma (ilustrativna fotografija)

Avdulah Hoti, šef Demokratskog saveza Kosova je u obraćanju medijima ukazao na neodgovornost u Skupštini.

„Ustavna je obaveza predsednika Skupštine da osigura da se sednica na osnovu zahteva 40 poslanika o važnom pitanju, kao što je nacrt sporazuma koji je predat političkim partijama, ambasadorima država EU, održi i da se na njoj iznesu stavovi dveju opozicionih stranaka“, kazao je Hoti.

Institucije Kosova se pripremaju za konačnu fazu dijaloga sa Srbijom kojim posreduje Evropska unija. Cilj zvanične Prištine je da se on okonča pravno-obavezujućim, sveobuhvatnim sporazumom koji predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG