Dostupni linkovi

Vlada Kosova usvojila nacrt zakona o dijalogu sa Srbijom


Vlada premijera Ramuša Haradinaja, ilustracija
Vlada premijera Ramuša Haradinaja, ilustracija

Vlada Kosova usvojila je nacrt zakona o obavezama, odgovornostima i ovlašćenjima Državne delegacije Republike Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom. Premijer Ramuš Haradinaj je kazao da će se ovaj nacrt zakona u što kraćem roku proslediti Skupštini na razmatranje i usvajanje.

„Ovim zakonom se određuje institucionalna hijerarhija i procedura odlučivanja u procesu dijaloga sa Srbijom“, kazao je Haradinaj na sednici vlade.

On je dodao da zakon reguliše funkcionisanje Države delegacije Republike Kosova u dijalogu sa Srbijom, definisanjem organizacione strukture, aktivnosti, nadležnosti i odgovornosti. Zakon takođe definiše i vezu ove delegacije sa ostalim ustavnim institucijama Kosova, kazao je Haradinaj.

S druge strane, Predsedništvo Skupštine Kosova zakazalo je za sredu u 10 vanrednu sednicu a u vezi vladinog predloga o konačnom sveobuhvatnom sporazumu u dijalogu Kosova i Srbije. Sednica se održava na zahtev 40 opozicionih poslanika Skupštine Kosova koji se protive ovom predlogu, kao i o usvojenoj rezoluciji o dijalogu na osnovu koje je formirana Državna delegacija Kosova.

Ovaj predlog sastoji se od 16 poglavlja na 30 stranica, i obuhvata i ranije teme koje se, kako je Haradinaj rekao, trebaju okončati sa Srbijom, kao što su energetika, transport, ratni zločini, trgovina, penzije i dr. i isti je danas predat novoj Državnoj delegaciji za dijalog koja je formirana izglasavanjem rezolucije o dijalogu.

Aljbuljena Hadžiu ispred opozicionog pokreta Samoopredeljenje rekla je da je ovaj predlog sporazuma neprihvatljiv i problematičan.

„Za nas je neprihvatljivo da Vlada Kosova napiše jedan dokument kao da ima neutralnu poziciju naspram Republike Kosova. Mnoga pitanja u tom dokumentu tiču se obaveza Kosova, pokušava da izjednači sveti rat OVK sa zločinima Srbije, i mnoga druga pitanja o kojima ćemo da govorimo na vanrednoj sednici“, kazala je ona nakon sednice Skupštine.

Iz vladajuće Demokratske partije Kosova su rekli da je o dijalogu već bilo reči u Skupštini kada se odlučilo o rezoluciji i da ne očekuju da će ova sednica dati neki drugi rezultat.

XS
SM
MD
LG