Dostupni linkovi

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o dijalogu sa Srbijom


Parlament Kosova
Parlament Kosova

Skupština Kosova je na vanrednoj sednici u subotu uveče usvojila rezoluciju o dijalogu sa Srbijom na predlog opozicione Socijaldemokratske partije (partija formirana podelom pokreta Samoopredeljenje), koja predviđa formiranje nove državne delegacije u dijalogu sa Srbijom. Sednici se nisu odazvale druge dve opozicione partije - pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

Novu delegaciju predvodiće predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, inače aktuelni gradonačelnik Prištine, i Fatmir Ljimaj iz vladajuće Inicijative Socijaldemokrata. Delegaciju čine 12 članova, njih sedam je iz vladajućih partija, četvoro iz opozicije, i jedan iz civilnog društva.

Visar Imeri iz Socijaldemokratske partije je kazao da Srbija na kraju ovog procesa mora da prizna Kosovo, u suprotnom, "konačnog sporazuma neće biti".

Predstavljajući rezoluciju, on je istakao da je odlučivanje u procesu dijaloga sada preneseno na novoformiranu državnu delegaciju. On je dodao da ova rezolucija predviđa uspostavljanje okvira platforme za dijalog i određivanje ciljeva Kosova u ovom procesu. Imeri je istakao da će odluke u procesu dijaloga moći da donosi samo novoformirana državna delegacija. Po njegovim rečima, konačni sporazum sa Srbijom biće i pitanje konsultativnog referenduma na Kosovu.

"Republika Kosovo po prvi put ulazi u dijalog pripremljeno i sa jasnim ciljevima. Proces dijaloga će biti prihvatljiv jedino ukoliko njegov kraj rezultira recipročnim priznanjem država koje su uključene u procesu, članstvom Kosova u Ujedinjene nacije, kao i obećanjem o ubrzanoj euroatlanskoj integraciji", kazao je Imeri.

On je dodao da državna delegacija treba delovati na osnovu toga da su teritorijalni integritet i jedinstven karakter države Kosova neugroživi.

Imeri je dodao da će Skupština formirati posebnu komisiju koja će nadgledati proces dijaloga.

"Konačna faza će zaista biti kraj ovog dijaloga", poručio je Imeri.

Pored rukovodioca, ostali članovi delegacije su Enver Hodžaj iz Demokratske partije, Avdi Arifi iz Alijanse za budućnost Kosova, Bedžet Pacoli iz Alijanse novo Kosovo, Mahir Jagdžilar iz parlamentarne grupe 6 plus (koja okuplja manjinske poslanike nesrpske zajednice), Dardan Gaši, zamenik premijera, jedan predstavnik civilnog društva, a dva mesta su rezervisana za opozicione partije Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova. Jedno mesto rezervisano je i za bošnjačku zajednicu.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je odluku o stvaranju Pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom i naveo da se raduje što će raditi sa članovima tima “u postizanju konačnog, sveobuhvatnog rešenja koje će otvoriti vrata UN, NATO i EU za Kosovo.”

Sednica je sazvana na zahtev 42 poslanika. Prisustvovao je 61 od 120 poslanika, a rezoluciju je podržalo njih 59, dok ih je dvoje bilo uzdržano.

Rezolucije usvojene u Skupštini nemaju obavezujuć karakter već odražavaju političku volju, stoga je predloženo da se po ovom pitanju usvoji i poseban zakon.

XS
SM
MD
LG