Dostupni linkovi

Skupština Kosova izglasala sva tri zakona o transformaciji KSB


Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga
Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga

U Skupštini Kosova danas su izglasana sva tri zakona koji se odnose na promenu mandata Kosovskih bezbednosnih snaga.

Prvi, Zakon o Ministarstvu odbrane, izglasan je sa svih 11 amandmana. Drugi, Zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama imao je 45 amandmana koji su takođe, bez ikakve rasprave, izglasani glasovima svih prisutnih poslanika i usvojen je i treći, Zakon o Službi u bezbednosnim snagama, sa takođe 45 amandmana.

„Ovim glasanjem danas počinje jedna nova epoha za našu državu. Od ovog trenutna zvanično imamo vojsku Kosova“, izjavio je predsednik Skupštine Kadri Veselji.

"U sali su kadeti Bezbednosnih snaga, koji su od ovog trenutna vojnici. Srećno vojnici“, dodao je.

Nakon toga, poslanici su čestitali jedni drugima na odluci.

Sednici je prisustvovao i predsednik Kosova Hašim Tači a događaj prati veliki broj novinarskih ekipa. U sali je tokom glasanja bilo prisutno 107 od 120 poslanika. Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici.

Sednica je počela minutom ćutanja u čast svih generacija koje su se žrtvovale za Kosovo.

Nove nadležnosti KSB tiču se očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosova, te vojne podrške civilnim vlastima i učešće u međunarodnim operacijama. Takođe, predviđena je reogranizacija i prenos Ministarstva bezbednosnih snaga u Ministarstvo odbrane.

Dužnosti Kosovskih snaga bezbednosti do sada su se ticale učešća i operacijama odgovora na krizu, pomoć civilnim organima vlasti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i vanredne situacije, uništavanje eksplozivnih stredstava i sl.

Kosovske bezbednosne snage pod novim mandatom bi trebalo da broje oko 8.000 pripadnika, od kojih bi 5.000 bili aktivni a 3.000 rezervisti.

Tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku je predviđena da traje deset godina. Aktuelni budžet ovih snaga iznosi oko 55 miliona evra na godišnjem nivou, a on će narednih godina postepeno da raste na osnovu potreba i mogućnosti.

Predsednik Kosova Hašim Tači obišao je kasarnu 'Adem Jašari' u Prištini, nekoliko sati pre nego što će Skupština glasati za promenu mandata ovih snaga.

"Naša vojska biće uvek spremna da služi gajenju i jačanju mira u zemlji, regiji ili bilo gde je to potrebno u svetu. Odluka o izmeni mandata KBS-a, tako što će im se dati ovlašćenja vojske, najviše je vaša zasluga, zasluga je svakog građanina Kosova. Prema tome danas, svaki građanin Kosova treba da bude ponosan", kazao je Tači obraćajući se pripadnicima ovih snaga dodajući da su oni od ovog meseca Vojska Kosova.

Tači, koji je inače i vrhovni komadant ovih snaga, istakao je da je KBS razvijen u profesionalne i multietničke snage, u skladu sa NATO standardima.

"Uključenost svake zajednice u ovim snagama šalje najbolju moguću poruku - pokazuje vrednosti i principe našeg društva, kako se zajednice trebaju biti integrisane u institucionalni život. Uveravam sve zajednice na Kosovu, posebno srpsku, da će KBS služiti svim građanima bez obzira na etničke razlike", kazao je Tači.

On je dodao da je transformacija faktor stabilnosti u regionu i šire, te se zahvalio svim saveznicima i partnerima na razumevanju i podršci.

Po pitanju vojske Kosova podeljena je međunarodna zajednica, ali pre svega SAD i zemlje članice NATO-a.

Dok je Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio zvaničnu Prištinu da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako nastavi proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, SAD veruju da je formiranje vojske Kosova pozitivan i prirodan korak i da je to proces koji će trajati godinama.

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet, koji je ranije izjavio da je razvoj bezbednosnih snaga u vojne snage "pozitivan korak i da je prirodno za Kosovo, kao suverenu i nezavisnu zemlju, da ima vlastite odbrambene mogućnosti" danas je na Twitteru napisao: "Zapamtimo da sigurnost jedne zemlje zavisi od kvaliteta njenih bezbednosnih odnosa - i mirnih, međusobno korisnih odnosa sa susedima - kao i snage i profesionalizma njenih oružanih snaga."

Protiv formiranje vojske je Srbija, čiji je predsednik Aleksandar Vučić kazao da formiranje vojske kosova dovodi ceo region u najviši stepen opasnosti.

Zbog nedostatka podrške srpskih poslanika, Vlada Ramuša Haradinaja se odlučila da umesto ustavnih, pokrene zakonske izmene za transformaciju ovih snaga, s time što bi ime snaga ostalo isto, sve do onda kada se postigne saglasnost sa kosovskim Srbima da se ono promeni putem ustavnih promena.

Kao odgovor na najavu usvajanja zakona o formiranju vojske Kosova, sinoć su na terase i lokale duž šetališne zone u severnom delu Mitrovice okačene zastave Srbije. A u Prištini su istaknute zastave država saveznica Kosova.

XS
SM
MD
LG