Dostupni linkovi

Mueller dovodi Trumpa bliže optužbi?


Donald Trump i Robert Mueller
Donald Trump i Robert Mueller

Tekst: Tim Wiener* (Reuters), priredila: Maša Durkalić

(*Tim Wiener je dobitnik Pulitzerove nagrade i priznanja National Book Award za izvještavanje i pisanje o američkim tajnim službama. Mišljenja iznesena u ovom tekstu su njegova.)

Predsjednik Donald J. Trump, koji ne može biti krivično gonjen dok obavlja ovu funkciju, suočen je sa mogućnošću optužbe u trenutku kada opet bude postao fizičko lice.

U petak su federalni tužitelji u New Yorku Trumpa optužili za krivično djelo: za kršenje zakona o finansiranju kampanje zbog korištenja mita namijenjenog za utjecanje na rezultate izbora iz 2016. godine. Tužitelji su dali i detalje o tome kako je Trumpov advokat i samoproglašeni posrednik Michael Cohen kupio šutnju dvije žene koje su izjavile da su sa Trumpom bile u vezama seksualne prirode, što je učinio kako bi Trumpu pomogao da osvoji predsjedničku funkciju, i uz njegovo puno znanje o tome.

Specijalni savjetnik Robert S. Mueller III je također podnio dokumente koji pokazuju da je Cohen izjavio kako je Trump u Moskvi radio na poslovnom ugovoru o nekretninama, potencijalno vrijednom stotine miliona dolara “uveliko tokom kampanje” – nedugo prije nego što je osigurao republikansku nominaciju za presjednika. Cohen je optužen za laganje Kongresu o ovim razgovorima sa Trumpom.

Američki narod sada zna da je Cohen “djelovao u koordinaciji sa i u smjeru osobe-1” – predsjednika Sjedinjenih Američkih Država – u nezakonitim plaćanjima. Cohen je bio u “bliskom i redovnom kontaktu” sa Bijelom kućom i predsjednikovim advokatima kada je Kongresu lagao o projektu u Moskvi, iako je bio pod zakletvom.

Projekt u Moskvi bio je “unosna poslovna prilika koja je vjerovatno zahtijevala pomoć ruske vlade”, napisali su Muellerovi tužitelji. Pregovori su se dešavali „u vrijeme združenih napora ruske vlade da se umiješa u američke predsjedničke izbore”. Nekoliko sati nakon što su u junu 2016. godine otkriveni napadi ruskih hakera na kompjutere Demokratskog nacionalnog komiteta, razgovori o projektu u Moskvi su okončani.

FBI je započeo istragu ruske operacije tog ljeta. Do jeseni, agenti su ispitivali da li su Amerikanci pomogli ovaj hakerski napad. Sada svjedočimo noćnoj mori tajne službe – ruskoj operaciji da kandidata koji je miljenik Moskve postavi na čelnu poziciju SAD-a, i razilaženju u momentu kada on šteti američkoj demokratiji i napada sjeverno-atlantski savez.

Nakon 18 mjeseci na poziciji specijalnog savjetnika, Mueller je svoju istragu usmjerio na prve dane nakon Trumpove inauguracije. On i njegove kolege tužitelji izgradili su jasan i uvjerljiv slučaj o tome da su laži – ne samo političke laži, nego i laži koje podrazumijevaju kršenje zakona – Trumpu omogućile poziciju moći.

Ovaj slučaj, zajedno sa Muellerovom istragom o opstrukciji pravde od strane predsjednika, će možda jednog dana staviti Trumpa u poziciju građanina kojem će se suditi za široku zavjeru sa svrhom obmane SAD-a. Ova zakonska odredba, kako je davno odredio Vrhovni sud, pokriva “bilo koju zavjeru sa ciljem oštećivanja, opstruiranja ili poništavanja zakonske funkcije bilo kojeg odjela vlade”. To uključuje izborne zakone, porezne zakone i bilo koji oblik prevare.

Mueller i FBI agenti kojima je nadređen pred sobom imaju mnogo mjeseci rada. Vjerujem da trenutno rade na sakupljanju činjenica koje će jednog dana činiti zapečaćenu optužnicu Sjedinjenih Američkih Država protiv Donalda J. Trumpa – koja bi mogla biti otpečaćena od strane federalnog sudije kada predsjednik napusti ovu funkciju. Trump može pokušati da u ovome spriječi Muellera. Ali kao što sam prethodno pisao, on ne može otpustiti FBI.

Mueller je sada dokazao da je Cohen, zajedno sa bivšim Trumpovim menadžerom kampanje Paulom Manafortom i bivšim Trumpovim savjetnikom za državnu sigurnost Michaelom Flynnom, prekršio zakon tako što je lagao FBI-ju i Kongresu o kontaktima sa Rusima, kao i sa ljudima koji su povezani sa ruskim tajnim službama. Ako su lagali zbog Trumpovih instrukcija, specijalni savjetnik će to saznati.

Ove laži – i mnoge druge koje su još uvijek pod Muellerovim mikroskopom – imaju zajednički nazivnik. Svaka pokazuje umiješanost Vladimira Putina i njegove špijunske službe. Godine 2016. su se Rusi također obratili Donaldu Trumpu Junioru, kao i Trumpovom višem savjetniku Jaredu Kushneru, nudeći zauzvrat primamljiv zalogaj – nezakonito nabavljene kontroverzne informacije o kampanji za sina, i ilegalni kanal za tajne informacije iz Moskve za zeta. Ovo su bili klasični pristupi tajnih službi – “mamci” u špijunskom žargonu – koji testiraju mete kako bi vidjeli da li će “zagristi”. I jesu. Da li su uzeli telefon i nazvali FBI? Nisu.

A onda se čini da su obmanuli članove Kongresa, pod prijetnjom krivokletstva. To znači da bi članovi predsjednikove porodice mogli biti pod rizikom optužbi.

Trump sve poriče. “Predsjednik je totalno čist. Hvala!”, tvitovao je kada su nove optužbe objavljene. To je bila još jedna lažna izjava lidera koji je, prema provjeravateljima činjenica Washington Posta, američki narod obmanuo više od 6.400 puta otkad je imenovan na ovu poziciju, te nastavlja napadati specijalnog savjetnika, FBI i Odjel za pravdu.

Ovi napadi čine jasnu i trenutnu opasnost koju predsjednik predstavlja za vladavinu zakona u Sjedinjenim Američkim Državama. Pitanje koje se postavlja je da li američke institucije poput Kongresa, sudova i sistema pravosuđa mogu da ga obuzdaju i, ako do toga dođe, da ga optuže zbog napada na američki politički i zakonski sistem.

U januaru bi demokrati u novoizabranom Zastupničkom domu trebali istražiti Trumpa kao što do sada nisu istražili nijednog predsjednika. Možda će otkriti da bi pitanje opoziva bilo pametnije staviti na stranu, osim ako činjenice ne postanu toliko očigledne da dovedu do toga da se 20 republikanaca pridruži 47 demokratskih senatora kako bi dosegli dvotrećinsku većinu potrebnu da ga optuže za zločine visokog profila.

To se zamalo desilo 1974. godine. Predsjednik Richrad M. Nixon je imenovan kao neoptuženi ko-zavjerenik u aferi Watergate. Zakon o opozivu je pripremljen u Zastupničkom domu. Ništa nije poljuljalo Nixonove pobornike u Senatu do samog kraja. Trebala je da se desi kaseta sa snimkom kako bi najčvršći od svih konzervativaca u Washingtonu, senator Barry Goldwater, otišao u Bijelu kuću i rekao Nixonu da je njegova podrška u Kongresu nestala i da je vrijeme da ide.

Gdje su nestali Goldwateri iz davnina? Danas, ni mrvica dokaza ne sugerira da se ijedan republikanski senator protivi predsjedniku. Njihova ih šutnja čini saučesnicima – mogli bismo reći i ko-zavjerenicima – u kontinuiranom napadu protiv zakona i institucija SAD-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG