Dostupni linkovi

Tramp oduzeo pravo na pristup poverljivim podacima bivšem šefu CIA


Džon Brenan
Džon Brenan

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp oduzeo je pravo na pristup poverljivim dokumentima nekadašnjem direktoru Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džonu Brenanu, što se smatra nezapamćenim činom osvete kritički nastrojenom bivšem zvaničniku SAD-a.

Nešto kasnije, Tramp je za Vol strit džurnal povezao tu odluku sa istragom o ruskom mešanju u izbore, navodeći Brenana među onima koje smatra odgovornima za pokretanje te istrage.

"Ja to zovem nameštenim lovom na veštice, to je prevara. A ti ljudi su je vodili", rekao je Tramp u intervjuu, dodavši da misli "da je nešto moralo biti urađeno".

U predsednikovoj izjavi datoj ranije u sredu pitanje Rusije se nije pominjalo, već je Tramp osudio Brenanove kritike i govorio o "rizicima koje predstavlja njegovo nestabilno ponašanje" kao i "ustavnoj odgovornosti da zaštiti poverljive podatke".

Tramp je takođe zapretio oduzimanjem bezbednosnih pristupa još nekolicini ljudi, među kojima su bivši direktor federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi, nekadašnji direktor obaveštajnih službi Džejms Klaper, bivši direktor CIA-e Majkl Hejden, savetnica za nacionalnu bezbednost Baraka Obame Suzan Rajs i drugi.

Svi oni su kritični prema Trampu, ili on veruje da su protiv njega.

Brenan je Trampovu odluku nazvao "zloupotrebom ovlašćenja".

XS
SM
MD
LG