Dostupni linkovi

Ministri NATO-a upozorili Kosovo da ne formira vojsku


Kosovske bezbednosne snage
Kosovske bezbednosne snage

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a upozorili su Kosovo da mora odustati od namere da formira vojsku.

Nakon ministarskog sastanka na kojem je razgovarano o Zapadnom Balkanu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je zvaničnu Prištinu upozorio da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako nastavi proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.

Prema njegovim rečima, ovaj proces se vodi u "veoma neprikladnom trenutku", te nisu ispoštovane procedure.

"To ide protiv saveta mnogih NATO saveznika. I može imati ozbiljne posledice po buduće evroatlantske integracije Kosova", upozorio je Stoltenberg kosovske vlasti, koje su inače najavile da će usvojiti zakone o transformaciji Bezbednosnih snaga 14. decembra.

Ministarski sastanak NATO u Briselu
Ministarski sastanak NATO u Briselu

U vezi s tim prvi čovek Alijanse je podvukao da će NATO, ukoliko zvanična Priština nastavi za ovim procesom, "razmotriti angažovanje prema Kosovu". Na molbu da precizira o kakvim posledicama se radi, Stoltenberg je naveo da bi to bilo u nadležnosti Severnoaltlantskog saveta (najviši organ u NATO) da zaseda i odluči o konkretnim merama prema Kosovu.

Prvi čovek Alijanse je potvrdio da je na ministarskom sastanku bilo govora i o odluci kosovskih vlasti iz novembra da uvedu tarifu od 100 odsto na robu koja dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, te kazao kako te mere "stvaraju nove podele".

"Takvi koraci još više otežavaju dijalog Beograda i Prištine. Ali to je jedini način da se u regionu postigne trajni mir. Podstičemo i Beograd i Prištinu da se uzdrže od provokativnih koraka i izjava i naprave neophodne kompromise kako bi se okrenuli ka boljoj budućnosti", poručio je Jens Stoltenberg.

Skupština Kosova je u oktobru usvojila u načelu tri zakona koji se odnose na promenu strukture, službe i mandata Kosovskih bezbednosnih snaga. Tranzicija u vojsku je predviđena da traje deset godina.

Prethodno je Vlada Kosova u septembru donela je odluku o formiranju Vojske Kosova, usvajanjem tri nacrta zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), a tome se usprotivio predsednik Kosova Hašim Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nakon te sednice kazao da je Vlada izglasala svoje odbrambene snage, odnosno svoju Vojsku Kosova, te dodao da je to u skladu sa nadležnostima suverene zemlje Kosova. Istakao je da je došlo vreme to da se desi i dodao da se konsultacije o tom pitanju sa međunarodnim partnerima nastavljaju.

Taj potez je, međutim, naišao na oštre kritike međunarodne zajednice, pre svega SAD-a i NATO-a, s obzirom da se formiranje vojske može obezbediti samo ustavnim promenama. Za ustavne promene, pak, potrebna je podrška srpskih poslanika, koje nema zbog njihovog protivljenja formiranju Vojske Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG