Dostupni linkovi

Haradinaj: Vučić ponudio priznanje u zamjenu za dio teritorije


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj napisao je u autorskom tekstu za Washington Post da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Kosovu nudi priznanje u zamjenu za dio teritorije.

"Sada nam je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, podržan od Rusije, dao sramnu ponudu: Srbija će priznati Kosovo ako damo dio svije teritorije. Srbija želi stvoriti etnički 'čistu' državu, oduzimajući ljudima njihovo državljanstvo i protjeravši ih iz njihovih domova", napisao je Haradinaj.

On je naveo kako je to "previsoka cijena".

"Nećemo prekršiti naš ustav, odustati od našeg suvereniteta i uništiti naš teritorijalni integritet samo da bi Srbija priznala nešto što je već činjenica. Takođe nećemo napraviti opasan presedan koji će destabilizovati cijeli Balkan i one države koje se bore za svoj vlastiti teritorijalni integritet, kao što su Izrael, Ukrajina i Indija", napisao je Haradinaj, podsjetivši da su tako nešto nedavno odbacili i kosovski građani, sa 77 posto glasova protiv.

"Kao premijer, nikada neću podržati ovakvu trgovinu", naveo je, uz ostalo.

Kosovski premijer je napomenuo da je Srbija nedavno blokirala prijem Kosova u Interpol, te aktivno lobira u EU za dalje odlaganje ukidanja viza za građane Kosova. Pri tom, ustvrdio je Haradinaj, Srbija "koristi novac dobijen od nepoštene trgovine sa Kosovom da finansira ove kampanje lobiranja", te to nazvao "šokantnim".

"Što je dosta, dosta je - u ime poštene trgovine, nacionalne sigurnosti i našeg vitalnog nacionalnog interesa, moja vlada nametnula je stopu od 100 posto carine na sve proizvode iz Srbije. Ove mjere će ostati na snazi dok Srbija ne prekine svoje napore na podrivanju našeg suvereniteta i počne poštivati svoje obaveze", poručio je kosovski premijer samo dan nakon što su visoka predstavnica Eu Federica Mogherini i njemački kancelar Angela Merkel apelovale na Kosovo da ukine uvedene mjere.

Kosovo je prošle sedmice, nakon što nije primljeno u Interpol, odlučilo da već problematičnu odluku o 10 odsto carine na robu uvezenu iz Srbije i BiH, dodatno povisi na 100 posto. Na odluku su reagovali EU i Srbija i BiH, a zbog takve odluke su gradonačelnici sve četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova podnijeli ostavke.

Aleksandar Vučič još nije reagovao na tekst Ramuša Haradinaja koji je objavio Washington Post, a ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić prokomentarisao je da Haradinaj nije sam napisao tekst, nego da mu je "to neko napisao".

"Sad izmišlja razloge da pravda situaciju u kojoj se nalazi, a to je da su Albanci upali u živi pesak i što više vreme teče i što više izjava daju, to sve više tonu", rekao je Dačić za Televiziju "Prva".

XS
SM
MD
LG