Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Reporteri bez granica: Stanje u medijima u Srbiji najgore na Balkanu


Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće i mi to moramo osuditi: Paulin Ades-Mevel

Stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji najgori je u poredjenju sa svim zemljama Balkana, rekla je Paulin Ades-Mevel iz organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Ades-Mavel je za list Danas od srede, 14. novembra, kazala da je to jedan od zaključaka RSF, nakon sastanka sa predstavnicima srodnih međunarodnih organizacija.

"Imala sam sastanke sa najvišm predstavnicima organizacija koje rade na slobodi medija i složili smo se da je situacija u medijima u Srbiji mnogo gora nego u drugim balkanskim zemljama. Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće i mi to moramo osuditi", kazala je Ades-Medel.

Prema njenim rečima, na sastanku je jedna od tema bila i karikatura sa likom Adolfa Hitlera koju je Danas objavio. "Iako predsednik Vučić (Aleksandr) tvrdi da je karikatura na naslovnoj strani Danasa primer slobode govora, da on to poštuje, da se zalaže za slobodu medija i vladavinu prava, nažalost ne prođe ni jedna jedina sedmica da neko od novinara u Srbiji nije uvređen, napadnut ili ponižen od strane državnih zvaničnika i predstavnika vlasti", ocenila je Ades-Medel.

Dodala je da osuđuje način na koji su na karikaturu reagovali predstavnici vlasti, uključujući i saopštenje Ministarstva kulture i informisanja. Ona je naglasila da RSF priprema komentar i za evropskog komesara Johanesa Hana o stanju medija u Srbiji.

XS
SM
MD
LG