Dostupni linkovi

Medijska koalicija pružila podršku listu Danas i Koraksu


Jedna od naslovnih strana Danasa, ilustrativna fotografija
Jedna od naslovnih strana Danasa, ilustrativna fotografija

Medijska koalicija pružila je danas punu podršku dnevnom listu Danas i karikaturisti Predragu Koraksiću Koraksu (Corax) posle napada predstavnika vlasti zbog karikature i iznela zahtev da ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandar Gajović budu smenjeni.

"Jučerašnji dan, koji je protekao u organizovanom napadu predstavnika izvršne vlasti na list Danas, predstavlja još jedan veliki poraz ideje medijskih sloboda u Srbiji, a vlast je i ovoga puta pokazala svoje neprijateljstvo prema slobodi izražavanja, kao i slobodi umetničkog izražavanja. Osim toga, predstavnici vlasti su ponovo demonstrirali i sklonost ka manipulaciji i elementarno nepoznavanje uloge medija u savremenom društvu", navela je Medijska koalicija u saopštenju.

Koalicija je podsetila da reč karikatura potiče od italijanske reči "caricare", koja znači "preterivati" i dodali da je smisao karikature upravo preuveličavanje i deformisanje istaknutih osobina pojedinaca.

"Takodje, podsećamo da su karikaturisti i autori satira i humoreski proganjani jedino u najtotalitarnijim društvima, i to u njihovim najgorim periodima", piše u saopštenju.

"Podsećamo da je Koraksova karikatura, zapravo, odgovor na optužbe šefa poslaničkog kluba SNS-a (Aleksandra Martinovića) da dnevni list Danas – inače jedan od retkih medija u Srbiji koji drži do novinarskog kodeksa – vodi 'harangu protiv SNS-a i nedužnih ljudi, koja je nezabeležena još od vremena Gebelsa i Hitlera'".

Medijska koalicija je podsetila da su javni funkcioneri, i po medjunarodnom pravu i po domaćim zakonima, dužni da trpe viši nivo javne kritike, a sloboda izražavanja je mnogo šira u odnosu na njih. Kao "posebno sramotnu" ocenili su reakciju Ministarstva kulture i informisanja na karikaturu Danasa, s obzirom na činjenicu da je pre samo desetak dana ono odbilo da reaguje u slučaju poziva na linč novinara i nezavisnih medija u Srbiji u listu Ilustrovana politika, tvrdeći da "ministarstvo nema običaj, niti je u njegovoj nadležnosti, komentarisanje bilo čijeg autorskog teksta".

Medijska koalicija je podsetila da je već zahtevala odlazak ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića zbog brojnih skandala koji prate njihovo delovanje, kao što je neuspešan rad na Medijskoj strategiji i ovogodišnji "kriminalni konkurs" za medijske sadržaje.

"Posle ovog skandala sa saopštenjem, ministar i državni sekretar moraju da budu smenjeni", navodi se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

XS
SM
MD
LG