Dostupni linkovi

Fajon za RSE: Neprihvatljivo da se politizuje vizna liberalizacija Kosova


Nije fer što EU ne deluje, i pored toga što su svi uslovi uspunjeni: Tanja Fajon

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim sa Kosovom Tanja Fajon izrazila je zabrinutost oko procesa vizne liberalizacije za Kosovo ali i povodom izjava pojedinih političara, kao što je ona od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca prošle nedelje u Prištini. On je kazao da je u Evropskom savetu sve više država i dalje skeptično oko ukidanja viznog režima i da još uvek postoje očekivanja EU koja se odnose na vladavinu zakona, ali i na dijalog Kosova i Srbije.

„Neprihvatljivo je da neki političari pokušavaju da dalje politizuju ovaj proces, postave nove uslove i odlože ukidanje viza za građane Kosova“, kazala je Fajon za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Nije fer što EU ne deluje, i pored toga što su svi uslovi uspunjeni“, dodala je.

Fajon navodi da čim pre vlade Evropske unije daju zeleno svetlo, usvajanje bi moglo brzo da se završi. Izrazila je želju da se to desi krajem ove godine ili odmah početkom sledeće.

„Ulazimo u evropsku izbornu godinu. Biraće se novi Parlament i Komisija, i stoga ću kao izvestilac da učinim sve što je u mojoj moći da se ovo pitanje završi pre kraja mog mandata. Cilj je na dohvat ruke, ono što nam sada treba je hrabrost i politička volja. U Evropskom parlamentu to postoji. Pitanje je da li isto postoji i kod država članica?“, upitala se ona.

Fajon insistira na zemlje članice da sprovedu iste standarde nad Kosovom, kao što je to bio slučaj sa Ukrajinom i Gruzijom.

„Onda kada su uslovi ispunjeni, mi trebamo da odgovorimo. Ako se ovaj princip dovodi u pitanje, gubimo naš kredibilitet“, istakla je ona.

Fajon podseća da je i Komisija jula ove godine zaključila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume, da je Evorpski parlament u septembru, na njenu preporuku, podržao ukidanje viznog režima i da je poslat jak signal Kosovu i vladama u EU da građani zaslužuju da putuju slobodno.

„U mnogim prilikama sam upozorila da je lopta sada u rukama vlada EU. Pozvala sam ih da donesu odluku tokom austrijskog predsedavanja Savetom i nastavićemo da vršimo pritisak na vlade Evropske unije“, navela je Fajon.

Dodala je da i Kosovo istovremeno treba da nastavi da se pridržava neophodnih uslova.

„Ono što trebamo da vidimo jeste da je Kosovo spremno za ukidanje viza u praksi i da su ljudi svesni ograničenja koje bezvizno kretanje donosi“, kaže Fajon.

Pitanje ratifikacije demarkacije sa Crnom Gorom bilo je jedan od poslednjih uslova koje je Kosovo trebalo da sprovede, što se i desilo.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj prošle nedelje je izjavio da se postoji oklevanje da se ukidanje viznog režima stavi na agendu sastanka Evropskog saveta u decembru.

Ovo je poslednje telo EU koje treba da potvrdi predlog Evropske komisije i podršku Evropskog parlamenta da se Kosovu ukine vizni režim sa EU.

XS
SM
MD
LG