Dostupni linkovi

Haradinaj: Nema povlačenja carine od 10 odsto


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da postoji oklevanje da se pitanje vizne liberalizacije stavi na agendu sastanka Evropskog saveta. Ovo je poslednje telo EU koje treba da potvrdi predlog Evropske komisije i podršku Evropskog parlamenta da se Kosovu ukine vizni režim sa EU.

Nakon sastanka međuministarskog saveta za evropske integracije, Haradinaj je izjavio da i pored činjenice što Kosovo prošlo kroz dve važne faze liberalizacije u komisiji i parlamentu, sada nema spremnosti da se na dnevni red Evropskog saveta uvrsti ovo pitanje a zbog nedostatka, kako je rekao, političke volje.

„Mi kao Vlada Kosova insistiramo da se ovo pitanje uvrsti u dnevni red bez obzira da li će glasati za ili protiv“, kazao je on.

Haradinaj je pitanje vizne liberalizacije povezao i sa sastankom predsednika Kosova i Srbije, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, u četvrtak u Briselu, navodeći da EU više pridaje važnost dijalogu i insistira da Kosovo bude uključeno u taj proces, a sa druge strane uskraćuje pravo na slobodu kretanja njenim građanima.

„Dobro bi bilo da Tači analizira šta radi, da li treba da ide na te sastanke, ili da prizna da svaka agenda njegove zemlje zavisi od raspoloženja suseda“, istakao je Haradinaj.

Govoreći o porezu od 10 posto na robu iz Srbije ili BiH, Haradinaj je kazao da neće da povuče tu odluku, već da je moguće da se pooštre mere zbog destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu.

Srbija, BiH i Evropska komisija su kritikovali ovu odluku kosovskih vlasti.

XS
SM
MD
LG