Dostupni linkovi

Kosovo dobilo zeleno svetlo za ukidanje viza


Evropska komisija je potvrdila u sredu da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog režima, a izvestitelj Evropskog parlamenta za vizni režim sa Kosovom Tanja Fajon najavila je da preporuka Evropske komisije odmah ide u parlamentarnu proceduru.

Fajon je preko Tvitera saopštila da će mandat za pregovore sa Evropskim savetom odmah staviti na glasanje u Komitetu za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, već 30. avgusta, i da će nastaviti sa procedurama u Evropskom parlamentu.

"Pozivam zemlje članice da urade svoj posao što pre moguće", dodala je ona.

Za usvajanje preporuke Evropske komisije u Evropskom parlamentu potrebna je prosta većina, dok je u Evropskom savetu potrebna kvalifikovana većina odnosno skoro 75 posto glasova.

Fajon je ranije za Radio Slobodna Evropa izjavila da činjenica da pet država EU nisu priznale Kosovo ne bi trebao da predstavlja problem, jer su neke od tih zemalja rekle da "kada je u pitanju vizna liberalizacija nije u pitanju i nepriznanje Kosova".

Odluku Evropske komisije da preporuči viznu liberalizaciju u sredu je saopštio evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos, koji je na konferenciji za novinare objavio ocenu da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju.

"Nije bilo lako, to znamo, tako da trebamo da čestitamo predsedniku i Vladi na tome šta su postigli poslednjih meseci u teškim uslovima. Imali su hrabrosti i političku odlučnost da idu napred. Danas se to isplatilo", kazao je on na konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Kako je dodao, ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom je bio veliki korak ka viznoj liberalizaciji, a Kosovo je pokazalo i punu posvećenost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, tako što je uspostavilo i ojačalo gonjenje, istrage i presude u slučajevima organizovanog kriminala.

"Sada je u rukama Evropskog parlamenta i Evropskog saveta da usvoje preporuku Komisije iz maja 2016. i ohrabrujem ih da to urade brzo. Kosovo treba da nastavi održivost reformi i da nastavi sa provedbom svih ostalih uslova koji će biti od dugoročne koristi. Kosovo može da računa na našu i moju podršku", dodao je.

Avramopulos je kazao da kosovske vlasti moraju precizno da objasne građanima ceo ovaj proces kako ne bi došlo do zloupotrebe vizne liberalizacije, naglašavajući da postoji i mehanizam suspenzije koji omogućava monitoring procesa. On je istakao da će od vizne liberalizacije imati koristi građani Kosova u svakodnevnom životu, bilo da se radi o poslovnim ljudima ili o turistima.

"Ovo je početak dublje saradnje između Kosova i EU u svim aspektima", dodao je Avramopulos, koji je i na Twitteru napisao:

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je odluku Evropske komisije najboljom za građane u poslednjoj deceniji i izrazio nadu da će građani do kraja godine moći bez viza da se kreću u zemlje EU.

"Danas je počelo rušenje prvog zida izolacije jednog evropskog društva. Danas su pobednik i Kosovo i EU. Današnja vest okončava jedan rigorozan ciklus ispunjavanja uslova Evropske komisije", istakao je.

On je kazao da je svestan i izazova unutar EU kada se radi o migraciji i porastu populizma, ali je dodao da se, uzimajući u obzir da je Kosovo spremno, odluke moraju donositi brzo kako bi se okončala izolacija građana Kosova.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozdravio je odluku Evropske komisije, navodeći da je ona dokaz da se zemlja kreće prema potpunoj integraciji u evroatlantskim strukturama. Haradinaj i Vlada Kosova očekuju da će ova preporuka dobiti i podršku Evropskog parlamenta i Evropskog saveta, kako bi slobodno kretanje bilo moguće do kraja godine. Vlada Kosova je izrazila uverenje da će građani znati da cene ovo pravo i poštuju odluke i pravila evropskih institucija o slobodnom kretanju.

Da će Kosovo dobiti konačno zeleno svetlo od Evropske komisije u sredu ujutro je najavio predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

"Ovo je veoma dobra vest za građane Kosova. Ovo je prvi, istorijski korak za liberalizaciju viza", izjavio je Veselji nakon sastanka na kojem su bili i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, zamenici premijera Behdžet Pacoli i Fatmir Ljimaj.

Građani Kosova i dalje čekaju na vize pred ambasadama (Foto: ispred Ambasade Mađarske u Prištini, decembar 2018)
Građani Kosova i dalje čekaju na vize pred ambasadama (Foto: ispred Ambasade Mađarske u Prištini, decembar 2018)

Evropska komisija je ovim činom potvrdila pozitivnu preporuku za viznu liberalizaciju Kosovu, koja je doneta još 2016. godine, ali uz uslov da Kosovo reši pitanje demarkacije sa Crnom Gorom i postigne opipljive rezultate u borbi protiv korupcije. Delegacija Evropske unije (EU) je u maju posetila Kosovo i prikupila podatke o sprovedbi kriterijuma o borbi protiv korupcije.

Evropska komisija je pokrenula dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom 19. januara 2012. godine. Juna 2012. godine Komisija je predala putokaz o viznoj liberalizaciji kosovskim vlastima, koji identifikuje zakonodavne i institucionalne mere koje treba da usvoji i sprovede za napredak ka viznoj liberalizaciji.

Kosovo je jedina zemlja na Balkanu za koju vizni režim i dalje važi. Kosovski zvaničnici se nadaju da će kosovski građani moći slobodno da se kreću u zemljama EU još ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG