Dostupni linkovi

Kurc u Prištini o dijalogu sa Srbijom, vizama i vojsci


Pres-konferencija Sebastijana Kurca i Hašima Tačija u Prištini
Pres-konferencija Sebastijana Kurca i Hašima Tačija u Prištini

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je u Prištini da je uspešan dijalog Beograda i Prištine i njegovo okončanje jednim zajedničkim sporazumom neophodno za postizanje mira, stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao i za njegovu evropsku perspektivu.

"Federalna Vlada Austrije podržaće kakav god sporazum koji se postigne između Kosova i Srbije. Ubeđeni smo da, ukoliko se postigne sporazum, niko neće biti protiv tog sporazuma. Mi ćemo podržati jedan takav sporazum i mislim da je to tako i u sklopu Evropske unije (EU). Kakav god sporazum bio, bilo da se radi o korekciji granice ili o razmeni teritorije, EU će to podržati", kazao je Kurc.

On se na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem zahvalio Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na uloženim naporima u tom procesu te pozvao i građane Kosova da podrže te napore radi mirne i sigurne budućnosti.

"Bez jednog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije neće biti omogućen miran suživot, neće biti stabilnosti u regionu i neće biti evropske perspektive. Prema tome, puno verujem naporima i angažovanjima ovde i nadam se da će nas to dovesti na jedan pozitivan kraj", kazao je Kurc.

Pročitajte - Tena Prelec: Ideja o podeli Kosova dobila političku podršku u Austriji

Predsednik Kosova kazao je da nijedan sporazum sa Srbijom neće imati smisla bez recipročnog priznanja i članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN). Bez sporazuma, dodao je, ni Kosovo ni Srbija neće imati sigurnu evropsku budućnost.

Tači je kazao da je Kosovo izgradilo dobrosusedske odnose sa svim susednim zemljama i da se trudi da izgradi korektne odnose sa Srbijom.

"Nažalost, Srbija i Bosna i Hercegovina još nisu priznale Kosova, ali Kosovo i pored toga ostaje posvećeno dijalogu sa Srbijom, postizanju sveobuhvatnog sporazuma koji će omogućiti potpunu normalizaciju i pomirenje, recipročno priznanje i članstvo Kosova u UN-u. Ubeđen sam da će sveobuhvatni sporazum doneti održiv mir između dve naše zemlje i dobro našem narodu, ali pre svega mir i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu, ali i evropsku perspektivu", kazao je Tači.

Hašim Tači je ocenio da je poseta Kurca "novi impuls za budućnost država".

Odgovarajući na pitanja novinara o viznoj liberalizaciji i formiranju Vojske Kosova, austrijski kancelar je kazao da je nakon odluke Evropske komisije i Evropskog parlamenta pitanje ukidanja viznog režima Kosovu sada na Evropski savet gde je više država i dalje skeptično oko toga. Stoga je oprezan i što se očekivanja tiče, dodao je.

"Očekivanja EU se uglavnom odnose na oblasti zakona, gde se trebaju postići još neki rezultati. Glavni prioritet je, naravno, i dijalog Kosova i Srbije i tu su velika očekivanja što se tiče nas EU", dodao je.

Skepticizam je izrazio i o pitanju formiranja vojske, navodeći da o tome očekuje dijalog sa svim međunarodnim partnerima, "jer postoji potreba za veliku opreznost".

"Očekujemo da se u regionu poduzimaju mere koje osiguravaju više stabilnosti a ne mere koje nose region u destabilizaciju", istakao je.

Tači je kazao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju i da sada to pitanje zavisi od EU.

Kurc će se u toku dana sastati i sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajem i posetiće austrijske vojnike u sklopu KFOR-a.

Kurc: Dogovor sa Prištinom je od presudnog značaja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

XS
SM
MD
LG