Dostupni linkovi

Raste pritisak migranata na crnogorsku granicu


Pojačan nadzor nad granicom Crne Gore i Albanije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Pojačan nadzor nad granicom Crne Gore i Albanije, video iz avgusta ove godine

Na jednoj od rijetkih sjednica Parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu koja je bila otvorena za novinare javnost je saznala podatke da Crna Gora duže od godinu dana trpi migratorni pritisak sa dijela albanske granice i bilježi povećan priliv izbjeglica.

Crna Gora se suočava sa povećanim prilivom izbjeglica iz Sirije, Pakistana, Avganistana i drugih zemalja koji najčešće preko Albanije ulaze u Crnu Goru, koja im služi kao tranzitna zemlja i dio rute na putu ka državama Zapadne Evrope. Na zahtjev Parlamentarne Skupštine OEBS-a od nadležnog Skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu je zatraženo da odgovori "na set pitanja koji se tiču implementacije odredbi" o bezbjednosti granica i dijeljenju informacija iz Rezolucije Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) 23 i 96.

​Predsjednik Odbora Obrad Stanišić je od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) zatražio izvještaje sa detaljnim informacijama, a potom na konsultativno saslušanje pozvao predstavnike Uprave policije Crne Gore (UPCG). Tim povodom Stanišić se osvrnuo na migrantsku krizu u ovom dijelu regiona.

"Ugrožavanje bezbjednosti državne granice poput ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi i roba i drugih nezakonitih radnji predstavlja globalni bezbjednosni problem koji iziskuje pravovremenu i adekvatnu društvenu reakciju na sprečavanju, otkrivanju i suzbijanju navedenih pojava", kazao je Stanišić.

Državni sekretar MUP-a Dragan Pejanović je kazao da je Crna Gora unaprijedila bezbjednost na granicama. Pejanović je podsjetio da Crna Gora ima dobru saradnju sa zemljama regiona i brojne dogovore i potpisnica je brojnih međunarodnih sporazuma, a među njima i Frontexa. Pejanović tvrdi da se na ukupno 28 graničnih prelaza koliko ih Crna Gora ima sprovodi kontrola svih lica i automobila koja prelaze državnu granicu. On je potvrdio da ilegalne migracije, kao globalni izazov, nijesu zaobišle ni Crnu Goru.

"Od 1. januara do 1. septembra ove godine policija je registrovala 3.132 nezakonita migranta iz Sirije, Pakistana, Iraka, Alžira, Maroka i drugih država, od čega 540 na granici, i 2.592 u unutrašnjosti zemlje", naveo je Pejanović.

Nakon iznijetih statističkih podataka MUP-a i detaljnog stanja o unapređenju stanja na državnoj granici, članove Odbora iz redova vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), jer poslanici opozicije nijesu prisustvovali saslušanju, posebno je zanimala tema ilegalnih prelazaka državne granice. Pa je poslanica DPS Marta Šćepanović zatražila dodatna objašnjenja od čelnika MUP-a i odgovore na pitanja: da li je u posljednje vrijeme primjećeno da je povećan broj nedozvoljenog prelaska granice i koliki je broj krivičnih prijava koje su podnijete po tom osnovu?

Ne iznoseći bilo kakve podatke o mjestima gdje izbjeglice najčešće ilegalno ulaze u Crnu Goru, niti približne brojke o licima iz Sirije i Avganistana koji su nelegalno prešli crnogorsku granicu, Veselin Damjanović, pomoćnik direktora za Sektor granične policije, u odgovoru Marti Šćepanović je kazao:

"Mi smo ugroženi najviše iz pravca Albanije i na tom dijelu ćemo tokom godine instalirati određeni broj stacionarnih sistema za detekciju nelegalnih prelazaka. A već uspješno koristimo i određena mobilna sredstava za detekciju ilegalnih prelazaka."

Član Odbora iz Ulcinja Ljuiđ Škrelja čija je kuća, kako je objasnio, udaljena 500 metara od granice sa Albanijom, kazao je da su mještani tog područja katkada zabrinuti zbog vijesti o nelegalnim prelascima granice. Pa je pitao - na koji se način to područje kontroliše?

"Ne vršimo samo kontrolu i nadzor na graničnim prelazima, vršimo nadzor i na plavoj i na zelenoj granici. To izvodimo korišćenjem različitih operativno -taktičkih mjera i radnji, sprovođenjem patrola i postavljanjem zasjeda", precizirao je Damjanović.

On je objasnio da je zbog pojačanog priliva izbjeglica i pojačane kontrole dijela državne granice prema Albaniji od 16. avgusta 2018. i Vojska Crne Gore (VCG) angažovana sa policijom.

"Mi za sada situaciju držimo pod kontrolom i nadamo se da će tako biti i u narednom periodu, ali to su globalni izazovi i problemi. Trenutno je BiH najviše ugrožena. Tamo se trenutno nalazi preko 20.000 migranata. Na sreću još uvijek je taj priliv veći iz Srbije nego iz Crne Gore. I to je dobro da ova ruta nije glavna", kazao je Veselin Damjanović.

Iako su sjednice Odbora za bezbjednost zatvorene za javnost, pa novinarima nije dozvoljeno snimanje, danas je javnost saznala i to da sadašnje "pretpostavke MUP Crne Gore" kažu da se na stranim ratištima iz Crne Gore trenutno bore dva njena državljanina, saopštio je državni sekretar MUP-a Dragan Pejanović.

"Od 2012. do 2017. godine 26 crnogorskih državljana je uključeno u fenomen stranih terorističkih boraca, od čega 18 muškaraca i osam žena, islamske su vjeroispovijesti. Među njima je troje maloljetnika. Pretpostavlja se da se trenutno na stranim ratištima nalaze dva državljanina Crne Gore. Od ukupnog broja 26 poginulo je sedam, dok je jedna osoba pokušala da ode u zonu sukoba. Deset je povratnika, od čega su dva krivično gonjena i osuđena", precizirao je Pejanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG