Dostupni linkovi

Marović brži od pravosuđa


Crnogorsko Ministarstvo pravde može zatražiti izručenje Svetozara Marovića tek kada ga srpska policija uhapsi postupajući po Interpolovoj potjernici
Crnogorsko Ministarstvo pravde može zatražiti izručenje Svetozara Marovića tek kada ga srpska policija uhapsi postupajući po Interpolovoj potjernici

Crna Gora još uvijek očekuje da Srbija zvanično odgovori na Interpolovu potjernicu i zahtjev za izručenje Svetozara Marovića koji je osuđen u Crnoj Gori na zatvorsku kaznu kao šef organizovane kriminalne grupe. Osim što nema indicija da bi uskoro mogao da služi zatvorsku kaznu, crnogorske institucije teško uspijevaju da naplate od Marovića i novčani dio kazne koji iznosi preko million eura.

"Sudovi su sve uradili u proceduri izručenja (Svetozara Marovića), ostaje da Ministarstvo pravde sprovede ono ostalo što je u njegovoj nadležnosti", kazala je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o slučaju Marovićevog neizručenja od strane Srbije.

Ministar pravde Zoran Pažin je nedavno takođe izjavio da je Crna Gora preduzela sve potrebne korake kako bi došlo do izručenja, no da iz Srbije još nema odgovora na raspisivanje Interpolove potjernice za Marovićem.

"Na potezu su vlasti Republike Srbije. Očekujemo zvanični odgovor na to pitanje, koji je do sada izostao. Nismo dobili nikakvu povratnu informaciju koji bi bio zvanični odgovor Srbije u odnosu na raspisanu potjernicu Interpola prema ovom licu", kazao je Pažin.

Crnogorsko Ministarstvo pravde može zatražiti izručenje Svetozara Marovića tek kada ga srpska policija uhapsi postupajući po Interpolovoj potjernici koja je za njim raspisana.

Marovićev advokat Zdravko Begović je u više navrata potvrdio da se njegov klijent nalazi u Beogradu, te da su njegovo loše zdravstveno stanje i liječenje razlog nedolaska u Crnu Goru gdje treba da služi zatvorsku kaznu.

Koordinator za pravna pitanja u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić kaže za RSE da je slučaj Marović pokazao neefikasnost crnogorskog pravosuđa koje je dozvolilo da bivši visoki funkcioner DPS i dalje bude na slobodi i pored pravosnažne presude i izrečene zatvorske kazne. Vujičić poručuje da ovaj slučaj kod EU zasigurno "neće proći" kao primjer uspješne borbe protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala.

"Vladavina prava podrazumijeva efikasan pravosudni sistem a to znači ne samo donošenje presuda već i njihovo izvršenje. U slučaju Marović presuda je donešena ali nije izvršena. EU i naši međunarodni partneri su ukazali u svojim izvještajima da nije dovoljno što je bivši visokorangirani političar osuđen kada imamo situaciju da on još nije priveden pravdi, odnosno nije na izdržavanju kazne. Shodno tome takvi rezultati nijesu valjani i ovaj slučaj nije nešto čime se država Crna Gora može pohvaliti", konstatuje Vujičić.

Nakon što je potpisao Sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) u kojem je priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe koja je nanijela višemilionsku štetu budvanskoj Opštini, Marović je osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora, kao i novčanu kaznu od oko 1,1 milion eura.

Međutim, od nekadašnjeg visokog DPS funkcionera je Opština Budva do sada uspjela da naplati manje od 500 eura, koliko je skinuto sa bankovnih računa nakon što je javni izvršitelj blokirao Marovićevu imovinu, kazao je Nikola Plamenac iz opštinskog Sekretarijata za zaštitu imovine.

"Takođe je pokrenuto izvršenje na (Marovićeve) nepokretnosti prodajom, koje još nije sprovedeno do kraja", dodaje Plamenac.

No, ovih dana je objavljeno da je Marovićev stan u Budvi promjenio vlasnika, i to prije nego je okončana rasprava o mogućem trajnom oduzimanju njegove imovine.

Za komentar smo pitali predsjednika Višeg suda Borisa Savića, koji nije želio da komentariše predmet o trajnom oduzimanju Marovićeve imovine, s obrazloženjem da je taj prvostepeni postupak u toku, te da se nakon završnih riječi očekuje sudska odluka. Ipak, komentarisao je segment postupka koji je pravosnažno okončan, a u kojem je sud odlučivao o ranije donijetoj privremenoj mjeri zabrane (zamrzavanja) raspolaganja stanom.

"Sud je ranije odlučio da nema uslova za privremeno oduzimanje. Sa takvom odlukom, koja je pravosnažna, g. Maroviću nije bilo zabranjeno raspolaganje stanom. Da li je on taj stan otuđio ili nije, ja ne znam, ali sa sudske tačke gledišta, to nije ni relevantno, jer je pravosnažno odlučeno da se ta imovina ne zamrzava", kazao je Savić.

Ranije je objavljeno da je Marović prodao stan još sredinom prošle godine za 180.000 eura, ali je procedura zaustavljena jer je Specijalno državno tužilaštvo pokrenuo zamrzavanje njegove cjelokupne imovine zbog sumnji da je nezakonito stečena. Nakon ukidanja te privremene mjere, novi vlasnik je nedavno upisan u katastar.

U Sekretarijatu za zaštitu imovine kažu da sada preostaje da Opština namiri Marovićev dug od njegove zemlje koju posjeduje u okolini Budve, a koja je založena kao garancija za novčanu kaznu u sporazumu o priznanju krivice sa SDT. Riječ je o parcelama livada, pašnjaka i šume u seoskom dijelu Budve.

I dok tužioci traže trajno oduzimanje imovine porodice Marović pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, Marovićevi branioci tvrde da su Svetozar Marović i njegov sin Miloš od 2001. zaradili oko 1,8 miliona eura, dovoljno za kupovinu nekretnina.

Nakon što je dobio državljanstvo Srbije, Miloš Marović je zatražio da u toj zemlji odsluži zatvorsku kaznu
Nakon što je dobio državljanstvo Srbije, Miloš Marović je zatražio da u toj zemlji odsluži zatvorsku kaznu

Podsjetimo, Tužilaštvo traži i oduzimanje kuće Đorđine Marović (supruge Svetozara Marovića) koja je još ranije prodata, a zamrznuta je imovina i sina Miloša, kojom je garantovan milionski dug.

Miloš Marović je takođe osuđen kao član kriminalne grupe na jedanaest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 385.000 eura, koju je platio. Nakon što je dobio državljanstvo Srbije, mlađi Marović je zatražio da u toj zemlji odsluži zatvorsku kaznu.

XS
SM
MD
LG