Dostupni linkovi

Stigla potvrda o milionima porodice Marović?


Svetozar Marović

Tri godine od kada je prvi put objavljeno da je supruga Svetozara Marovića imala više miliona dolara na računu u Švajcarskoj, taj slučaj ponovo je u centru pažnje crnogorske javnosti.

Navodno je Specijalno državno tužilaštvo od švajcarskih vlasti dobilo zvaničnu potvrdu da je Đorđina Marović u periodu 2006/2007. imala oko tri miliona eura u dolarima na računu u HSBC banci u Švajcarskoj, kojima su pristup imali i njen suprug Svetozar i sin Miloš.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva Radio Slobodna Evropa (RSE) nije dobio potvrdu ili demanti informacije koju prenose podgoričke Vijesti - da su u tužilaštvu od vlasti Švajcarske dobili potvrdu da je na računu Đorđine Marović, supruge bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) i osuđenog vođe budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, bilo više miliona dolara u periodu 2006/2007. u ogranku HSBC banke u toj zemlji.

Izvor tog dnevnika navodi da je potvrda stigla putem međunarodne pravne pomoći, poslije dugotrajne prepiske.

Pravni zastupnik Svetozara Marovića, advokat Dimitrije Dapčević, za RSE kaže da je o novim momentima u slučaju porodice njegovog klijenta doznao iz medija.

"Pravo da vam kažem, iz medija sam čuo za tu informaciju. Ja neku takvu informaciju ne posjedujem tako da ne bih mogao da govorim o tome", riječi su Dapčevića.

Na pitanje RSE - šta ako se utvrdi da je ova informacija tačna - Dapčević ističe da se najprije treba provjeriti šta konkretno ona donosi.

"Trebalo bi prvo vidjeti u kakvoj je formi ta informacija i šta konkretno piše u njoj da bi se eventualno mogao izjasniti o tome jer ovako na osnovu informacija iz štampe ne mogu govoriti šta bi bili naši dalji pravni potezi, ponavljam - ako se uopšte utvrdi da je ta informacija tačna", dodaje Marovićev advokat.

Prije tri godine Međunarodna mreža novinara otkrila je da je supruga Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara 2006/2007. godine, a da to on nije tada prijavio u svom imovinskom kartonu.

U zajedničkom istraživačkom poduhvatu MANS-a i Projekta izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), početkom marta 2015. objavljena je informacija o tajnom računu u švajcarskoj banci Đorđine Marović, kome su pristup imali njen suprug, tada drugi čovjek vladajućeg DPS-a, i sin Miloš Marović.

Račun je otvoren 6. februara 1998. godine. U dokumentaciji do koje su došli istraživači ne navode se iznosi na računu iz prethodnih i kasnijih godina, osim maksimalnog iznosa depozita iz 2006/2007. godine od 3,8 miliona dolara.

Miloš Marović, fotoarhiv
Miloš Marović, fotoarhiv

Dejan Milovac iz MANS-a u izjavi za RSE pita se zašto je crnogorskom tužilaštvu trebalo tri i po godine da zatraži međunarodnu pomoć i na kraju dođe do istih informacija o tajnom računu Marovića koje im je još 2015. dostavio MANS.

"Teško mi je da povjerujem da je cijele tri godine trebalo našem tužilaštvu da zatraži međunarodnu pomoć i da od švajcarskih vlasti dobije tu dokumentaciju. Tim prije što vidimo kakav je epilog svih drugih procesa koje je tužilaštvo vodilo protiv Svetozara Marovića i da se ono mnogo ne trudi da Marovića nakon svega što se desilo privede pravdi. Ni tužilaštvo ni sama država ne tretiraju slučaj Marović onako kako bi trebalo", ocjenjuje Milovac.

Sada bi, smatra Milovac, tužilaštvo trebalo da pokrene istragu odakle je porodica Marović dobila taj novac budući da se radi o sumi koju na osnovu zvaničnih prihoda nijesu mogli steći legalnim putem. No, to neće biti lak posao za tužilaštvo, upozorava Milovac.

"Tužilaštvo ima svezane ruke kada su određena krivična djela u pitanju. Naime, da Crna Gora danas ima nelegalno bogaćenje kao krivično djelo tužilaštvo ne bi moral da dokazuje odakle porodici Marović taj novac već bi teret dokazivanja bio prebačen na Đorđinu Marović i njenog supruga. Bojim se da će tužilaštvo imati jako mukotrpan posao da dokaže da je porodica Marović taj novac stekla kriminalnim aktivnostima 2007.i 2008. godine kada je taj novac bio na računima", ističe Dejan Milovac.

Svetozar Marović: Od državnog vrha do zatvorske ćelije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:58 0:00

Krajem 2015. otac i sin Marović završavaju u istražnom zatvoru u Spužu zbog brojnih budvanskih korupcionaških afera u koje su bili umiješani. Svetozar je nakon nekoliko mjeseci priznao da je bio šef organizovane grupe i puštaju ga da se brani sa slobode.

Pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora i presuđeno je da Opštini vrati 1,1 milion eura u novcu. I njegov sin je priznao da je u aferi "Prijevor" oštetio Opštinu za 1,4 miliona eura, platio je novčanu kaznu od 385.000 eura, ali robiju od 11 mjeseci nije odslužio.

Marovići se sele u Beograd, od kada su nedostupni crnogorskim pravosudnim organima. Svetozar, za kojim je raspisana potjernica, nije uhapšen, jer se navodno liječi od psihičkih problema. Miloš je, u međuvremenu, dobio srpsko državljanstvo i očekuje da će tamo odslužiti kaznu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG