Dostupni linkovi

SAD: Uhapšeni zbog improvizovanih bombi optužen po pet tačaka


Cesar Sayoc
Cesar Sayoc

Državni tužilac SAD-a Jeff Sessions saopštio je da su federalne vlasti optužile 56-godišnjeg Cesara Altieria Sayoca po pet tačaka optužnice uključujući i za slanje eksploziva poštom.

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Christoper Wray je na pres-konferenciji saopštio da bombe u cijevi, poslane na više adresa poznatih javnih ličnosti u SAD-u, nijesu bile "lažne naprave".

Prema riječima Wraya, bombe u cijevi su sadržale materijal koji je mogao izazvati potencijalnu eksploziju. Ukupno je locirano 13 naprava koje su nalikovale jedna drugoj. Niti jedna nije eksplodirala.

Državni tužilac Session je rekao da za djela za koja je optužen, Sayoc može dobiti 58 godina zatvora.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je izjavio da je obaviješten o privođenju osumnjičenog za slanje paketa sa bombom, koji je identifikovan kao Cesar Sayoc sa Floride i koji je uhapšen u oblasti Majamija. Osumnjičeni ima kriminalni dosje.

"Ovi terorizujući akti su nedopustivi i nema im mjesta u našoj zemlji", rekao je Trump u Bijeloj kući na susretu sa mladim crnim konzervativcima. Kako je rekao, svako ko je odvoran biće procesuiran u skladu sa zakonom.

Na Floridi je danas pronađen jedanaesti sumnjivi paket sličan onima koji su prethodnih dana adresirani na bivše američke predsjednike, državne zvaničnike i prominentne javne ličnosti. Adresiran je na demokratskog senatora Corya Bookera.

Istovremeno je njujorška policija pronašla još jedan paket u pošti čiji sadržaj provjeravaju a koji je adresiran na bivšeg direktora Nacionalne obavještajne Jamesa Clappera.

U međuvremenu, mediji su javili da se ispituju još dvije sumnjive pošiljke, jedna adresirana sa kalifornijsku demokratsku senatorku Kamalu Harris i druga na donatora Demokratske stranke Toma Steyera.

Paketi su poslati proteklih dana na adrese među kojima su i bivši američki predsjednik Barack Obama i slavni glumac Robert de Niro.

Prethodnih dana sumnjive pakete za koje se ispostavilo da su bombe u cijevi poštom su ispručene na adrese milijardera filantropa Georga Sorosa, bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu, bivšu državnu sekretarku Hillary Clinton, bivšeg državnog tužioca Erica Holdera, aktuelnu demokratsku kongresmenku Maxine Waters, globalnu tv mrežu CNN adresirano na bivšeg direktora CIA-e Johna Brennana, bivšeg potpredsjednika SAD Joea Bidena i slavnog glumca Robera De Nira.

Trump je na Twitteru ponovio sinoćnji napad na medije, koje je optužio za podsticanje ljutnje u društvu.

"Veliki dio ljutnje koji vidimo u našem društvu je namjerno uzrokovan lažnim i netačnim informisanjem od mainstream medija koje zovem lažne vijesti. Oni rade toliko loše i sa toliko mržnje da se to ne može opisati. Mainstream mediji moraju očistiti svoje djelovanje. Brzo!", poručio je predsjednik SAD-a.

Nekoliko sati nakon što su na adrese Baracka Obame, Hillary Clinton, CNN-a, te još nekoliko javnih ličnosti u Americi stigle improvizovane bombe u cijevi isporučene poštom, Trump je na predizbornom skupu u Wisconsinu napao "neprijateljstvo medija" te novinarima poručio da imaju odgovornost da uspostave pristojan ton.

Sve koji su u srijedu bili mete napada, kao i filantrop George Soros u utorak, predsjednik SAD-a redovno targetira u javnim istupima.

Napadi se dešavaju manje od dvije sedmice uoči kongresnih i izbora u većini američkih saveznih država, za koje i Trump kaže da su referendum o njemu, iako on nije na listama.

Pročitajte: Sumnjivi paketi stigli Bidenu i De Niru

XS
SM
MD
LG