Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sumnjivi paketi stigli Bidenu i De Niru


Sumnjivi paketi slični onima koje su u srijedu isporučeni na adrese bivših i aktuelnih američkih zvaničnika, stigli su danas i bivšem potpredsjedniku SAD Joeu Bidenu i poznatom glumcu Robertu De Niru.

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je u četvrtak ponovio sinoćnji napad na medije, koje je optužio za podsticanje ljutnje u društvu.

"Veoma veliki dio ljutnje koji vidimo danas u našem društvu uzrokovan je namjerno lažnim i netačnim informisanjem od strane mainstream medija koje je zovem lažne vijesti. Oni rade toliko loše i sa toliko mržnje da se to ne može opisati. Mainstream mediji moraju očistiti svoje djelovanje. Brzo!" poručio je predsjednik SAD.

Nekoliko sati nakon što su na adrese Baracka Obame, Hillary Clinton, CNN-a, te još nekoliko prominentnih javnih ličnosti u Americi stigle improvizovane bombe u cijevi, isporučene poštom, američki predsjednik Donald Trump je na predizbornom skupu u Viskonsinu napao "neprijateljstvo medija", te novinarima poručio da imaju odgovornost da uspostave pristojan ton.

Sve koji su u srijedu bili mete napada, kao i filantrop George Soros dan ranije, predsjednik SAD redovno targetira u javnim istupima.

Napadi se dešavaju manje od dvije sedmice uoči kongresnih i izbora u većini američkih saveznih država, za koje i sam Trump kaže da su referendum o njemu, iako on nije na listama.

U prvoj pisanoj reakciji nakon što su na adrese bivših američkih predsjednika Baracka Obame, Billa Clintona i bivše državne sekretarke Hillary Clinton, bivšeg državnog tužioca Erica Holdera, bivšeg direktora CIA-e Johna Brennana, CNN-a, te demokratske kongresmenke Maxine Waters stigle bombe u cijevi poštom, predsjednik Donald Trump je pozvao na jedinstvo i obećao da će pronaći počinioce, jer je njegova dužnost da čuva američku bezbjednost. Potom je iz Bijele kuće otišao na predizborni skup u Viskonsinu gdje je poručio sljedeće:

"Oni koji su angažovani u političkoj areni, moraju prestati terorisati političke oponente kao da su moralno nepodobni, moraju to uraditi. Jezik moralne osude i rutine ometanja, to su argumenti i nesaglasja koja moraju prestati. Niko ne treba bez razmišljanja da upoređuje političke oponente sa istorijskim zločincima, što je činjeno često i čini se stalno. To mora stati."

Potom se Trump, koji medije često naziva "neprijateljima američkog naroda", obratio i njima:

"Kao dio šireg nacionalnog napora da prevaziđemo naše podjele i zbližimo ljude, mediji takođe imaju odgovornost da uspostave civilizovan ton i zaustave neprekidno neprijateljstvo i konstantno negativne i često lažne napade i priče. Moraju to uraditi."

Kritičari Donalda Trumpa su govor nazvali licemjernim, budući je on taj koji često upotrebljava žestok jezik protiv svojih oponenata i medija. Komentatori podsjećaju da su svi kojima su poslate bombe njegove redovne mete.

Nešto prije toga predsjednik CNN-a Jeff Zucker je kritikovao predsjednika SAD i press službu Bijele kuće zbog toga što, kako je rekao, ne razumiju "da riječi imaju težinu".

"Postoji potpuno i kompletno nerazumijevanje u Bijeloj kući o ozbiljnosti njihovih neprekidnih napada na medije", poručio je šef CNN-a.

Elektronski mediji i društvene mreže preplavljeni su podsjećanjima na brojne napade američkog predsjednika na medije i sve pojedince koji su bili meta bombi poštom.

U zajedničkoj izjavi glavnih demokrata u Kongresu Nancy Pelosi i Chucka Schumera se navodi da predsjednikove posljednje riječi "šuplje odzvanjaju sve dok ne povuče svoje izjave koje opravdavaju aktove nasilja".

Od Trumpovih republikanaca napade je eksplicitno kao "akt terora" osudio predsjednik Predstavničkog doma SAD Paul Ryan, koji se, međutim, neće kandidovati na izborima, kao i senator Jeff Flake, koji se dan ranije spontano pojavio ispred zgrade CNN-a u znak solidarnosti. Ni Flake, međutim, nije kandidat republikanaca na izborima 6. novembra.

Bivši potpredsjednik SAD Joe Biden kome je isto tako stigao sumnjivi paket, na adresu u Delaveru, prethodno je na Twitteru napisao: "Ova zemlja mora da se ujedini. Ova podjela, mržnja i ružna dešavanja moraju se okončati".

Joe Biden je inače, prema istraživanjima javnog mnjenja trenutno najpoželjniji kandidat demokrata za rivala Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima 2020.

Verbalni napadi američkog predsjednika na medije neprekidno su izazivali zabrinutost, uključujući i eksperte Ujedinjenih nacija, koji su upozorili da Trump podriva slobodu štampe i podiže rizik od nasilja nad novinarima, podsjeća BBC.

I dok Tajna služba i FBI istražuju slučaj i traže pošiljaoca ili pošiljaoce bombi, njujorška policija provjerava još jedan sumnjivi paket pronađen u okrugu Tribeka, poznatom umjetničkom mjestu okupljanja, adresiran na još jednog Trumpovog kritičara, slavnog glumca Roberta De Nira, inače utemeljivača popularnog Tribeka filmskog festivala.

Pošiljka s bombom stigla i na adresu slavnog glumca: Robert de Niro
Pošiljka s bombom stigla i na adresu slavnog glumca: Robert de Niro

Prvi u seriji sumnjivih paketa za koje se ispostavilo da su bombe u cijevi u utorak je isporučen filantropu i osnivaču Fonda za otvoreno društvo Georgeu Sorosu, kojeg desničarski mediji u Americi optužuju da finansira karavan sa migrantima koji se iz Hondurasa kreće prema SAD, kao i da je finansirao proteste protiv izbora Bretta Kavanaugha za sudiju Vrhovnog suda i još niz političkih aktivnosti u SAD.

U autorskom tekstu za New York Times pod naslovom "Mržnja koja nas obuzima", njegov sin, Alexander Soros je napisao da su bombe koje su poslate njegovom ocu, bivšem predsjedniku Baracku Obami, Hillary Clinton i drugima "rezultat naše politike demonizovanja oponenata".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG