Dostupni linkovi

Zvono za prekid štrajka


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Od danas (ponedeljak, 8. novembra) časovi u školama u Srbiji koji su od početka školske godine bili skraćeni na 30 minuta, vraćeni su na propisano trajanje od 45 minuta. Prosvetari u Srbiji su zamrzli štrajk, to je odluka četiri sindikata prosvetnih radnika koji su pregovarali sa Vladom Srbje o platnim razredima sa zahtevom da se svi zaposleni u prosveti sa fakultetskom diplomom prebace u viši, deveti platni razred, što donosi i veću platu.

Ishodom pregovora sa Vladom predstavnici sindikata delimično su zadovoljni, iako nije ispunjen ni jedan od dva zahteva, niti je potpisan sporazum sa Vladom, niti je prihvaćen zahtev za viši platni razred za sve prosvetare. Oni očekuju da merama Vlade budu izjednačeni sa drugim profesijama koje su na državnom budžetu.

“Posle pregovora koji su trajali više meseci i sa naše početne pozicije koja je bila, mogu reći, katastrofalna, mi smo se malo pomerili na bolje. Dobili smo obećanje sa garancijom Vlade Republike Srbije, dakle nije ostalo na obećanju, imamo i garanciju, da će se cena rada povećati oko 14 procenata”, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Vesna Jerotijević, učiteljica iz Čačka je zadovoljna tim najavljenim povećanjem za januar naredne godine. Već je izračunala da će joj, ako se ispoštuje dogovor, kućni budžet biti veći za 7.000 dinara (oko 60 evra):

“Jedan učitelj koji ima platu od 45 hiljada dinara (oko 380 evra), može očekivati povećanje od pet do sedam hiljada dinara već sad u januaru. Tim novcem se mogu pokriti neki osnovni troškovi održavanja domaćinstva, komunalne potrebštine.”

Koliko će tačno biti povećanje plata, znaće se u novembru kada bude poznat predlog državnog budžeta za narednu godinu. Povećano izdvajanje za prosvetu iz budžeta za narednu godinu podržao je i Međunarodni monterni fond (MMF). Reč je o 25 odsto većeg kolača iz budžeta, što ne znači i toliki procenat povećanja plata.

Zbunjujuće je zašto nije potpisan sporazum između četiri sindikata prosvetara i Vlade Srbije.

“Kao i sve u Srbiji, ono što smo tražili nismo dobili, a ono što nismo tražili, možda ćemo dobiti. Mogu da kažem da sam zadovoljna pravcem u kome su tekli naši pregovori”, kaže Janković i dalje objašnjava.

“Sporazum nije potpisan iz dva razloga. Prvo, zato što ovaj štrajk nije završen, nego smo napravili prekid da bismo videli da li ćemo sve to što smo načelno dogovorili i dobiti kad se bude odlučivalo o budžetu. Drugi razlog zbog koga nije potpisan sporazum jeste taj što mi imamo vrlo jasan sporazum potpisan 2015. godine sa tadašnjom Vladom, na čijem je čelu bio sadašnji predsednik države (Aleksandar Vučić, prim.aut.), ali taj sporazum nikada nije realizovan. Tako da mi nemamo sreće sa potpisivanjem sporazuma”, objašnjava Jasna Janković oprez sindikata.

Ona kaže da je prosečna plata u prosveti između 52 i 53 hiljada dinara (oko 450 evra).

Punu deceniju zarade u prosveti su značajno niže od zarada drugih zaposlenih koji su na budžetu, objašnjava Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije. Zato su prosvetni radnici prošlih meseci bili na ulicama i zato su bili primorani da skraćuju časove kao vid protesta i pritiska na Vladu.

“Mi zaostajemo za svim delatnostima od 20-30 odsto. A kvalifikaciona struktura je 80 odsto zaposlenih sa visokom stručnom spremom. Godine 2008. kada su svima pre zamrzavanja plata povećane plate za 20-30 odsto, nama nisu povećali ništa. Znači, naše plate su pale ispod proseka Republike Srbije”, kaže Brajković.

U naredne dve do tri godine plate u prosveti biće povećane za 35 do 36 odsto, obećao je ministar prosvete Mladen Šarčević nakon dogovora sa sindikatima 4. oktobra i naveo da će naredne godine prosveta dobiti značajniji iznos, a da će prosvetni radnici prvo povećanje dobiti već u januaru.

Šarčević je rekao da će plate prosvetara biti izjednačene sa ostalim korisnicima budžeta, na šta se čekalo skoro deceniju.

Za sada, to su obećanja a prva provera biće ono što bude planirano u budžetu za 2019. godinu.

U Ministarstvu prosvete nismo uspeli da dobijemo sagovornika za razjašnjenja detalja u vezi sa daljim razgovorima sa sindikatima koji nisu zadovoljni, pre svega, činjenicom da nije prihvaćen zahtev da svi prosvetni radnici budu u najvišem platnom razredu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG