Dostupni linkovi

Beograd: Protest prosvetnih radnika


Prosvetari na protestu pred zgradom Vlade
Prosvetari na protestu pred zgradom Vlade

Prosvetni radnici okupljeni u četiri reprezentativna sindikata protestuju u petak ispred Vlade Srbije, ministarstava prosvete i državne uprave, tražeći izmene predloženih rešenja za određivanje platnih razreda i grupa.

"Tražimo od Vlade Srbije da svi prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu, jer je to za nas veoma važno", izjavio je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Prosvetari kažu da će na taj način obezbediti sebi više plate.

Tvrde da ukoliko ostanu u osmoj grupi, višu platu će moći da obezbede tek u periodu od 20 godina, što smatraju da je nepravedno u odnosu na ostala zanimanja koja su sa istim stepenom prebačena u devetu grupu.

Sa druge strane, ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević kaže da se sa predstavnicima prosvetnih radnika pregovara i da je njegov stav da prosveta bude prepoznata kao druge vrste delatnosti koje se finansiraju iz budžeta.

"Pregovori sa prosvetnim radnicima traju. Zadatak obe strane, i prosvetara i ministarstva, je da argumentovano dokažu ko je u pravu. Prosvetni radnici unapred kažu da su potcenjeni, a ja ih pitam gde se to vidi... Mislim da je po sredi više sindikalna potreba da se prosvetni radnici međusobno izjednače, a ne da se nagrade rezultati rada", rekao je Šarčević.

Takođe, sindikati su najavili da će od prvog dana škole, 3. septembra, periodično štrajkovati skraćenjem časova na 30 minuta. Ti štrajkovi će biti održani 11, 19 i 27. septembra, a prosvetni radnici očekuju uređenje platnih razreda do kraja septembra.

XS
SM
MD
LG