Dostupni linkovi

Prosvetari u štrajku: 'Zabranili nam protest ispred Palate Srbija'


Sa protesta prosvetara u Beogradu, 2014.
Sa protesta prosvetara u Beogradu, 2014.

I drugi radni dan nove školske godine, u pojedinim školama je počeo jednodnevnim, jednosatnim štrajkom upozorenja.

Nastavnici – članovi Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), nisu održali prvi čas u jutarnjoj i popodnevnoj smeni.

Za RSE je u SOS rečeno da je štrajk, u prvoj smeni, održan u 438 škola.

Ministarstvo prosvete međutim tvrdi da se u više od 90 odsto škola u Srbiji, nastava odvija normalno, te da, prema podacima dobijenim od direktora tih ustavnova, prvi čas nije održan u 114 škola, dok su u deset škola časovi bili skraćeni na 30 minuta.

U Beogradu je, istovremeno, održana javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnom sektoru, za koji zaposleni u prosveti strahuju da će im dodatno umanjiti radna prava.

Neki od njih prisustvovali su raspravi, ali kažu, pomaka nema.

Zbog toga zvono, u pojedinim školama u Srbiji, u ponedeljak nije značilo i početak prvog časa.

Među onima koji tih 45 minuta nisu predavali je i Zoran Ivković, profesor Ekonomike i organizacije preduzeća u beogradskoj srednjoj Mašinskoj školi „Radoje Dakić“.

„Prvi čas se ne drži. Znači, nastavnik može biti na času, ali ne drži nastavnu jedinicu, ne predaje. Posle se normalno radi. Svi ostali časovi se normalno rade“, objasnio nam je kako je izgledao štrajk upozorenja.

Provestni radnici u Srbiji su, pre svega, nezadovoljni malim zaradama. Sa trenutnim platama, kažu, teško je preživeti od prvog do prvog.

„Ako je naša prosečna plata 43.000 dinara, onda možete da zamislite kako živimo“, kaže Ivković.

Ako se materijalni položaj prosvetara ne poboljša tokom septembra, u Sindikatu obrazovanja Srbije najavljuju da će od 6. oktobra početi sa skraćenjem časova na 30 minuta.

Inače, uz male zarade, prosvetni radnici strahuju i da bi im najavljeni Zakon o zaposlenima u javnom sektoru, dodatno umanjio prava.

Slobodan Brajković, profesor i predsednik Sindikata radnika u prosveti, prisustvovao je javnoj raspravi održanoj u Beogradu. Kaže da pomaka nije bilo. Zakon će u ovom obliku, dodaje, obuhvatiti samo ’sirotinju’.

“Obrazovanje, zdravstvo, kulturu i socijalu. Zakon treba da bude jedinstven za sve nas, da napravi jedinstvene platne razrede gde će cena rada biti svaku delatnost ista. Nego ćemo se mi ponovo finansirati iz našeg budžeta, što znači da će nam plate ostati iste”

Prosvetari - članovi Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti - uz obustavu prvog časa su nameravali i da protestuju ispred zgrade Palate Srbija gde je održana javna rasprava o Nacrtu zakona.

Brajković međutim kaže, da im to nije bilo omogućeno.

“Nije nam dozvoljeno jer na tom platou ne dozvoljavaju nikakvo okupljanje. Prema tome uskraćeni smo za taj protest“.

Ipak, u ponedeljak je održan štrajk upozorenja, a Sindikat je, ističe, doneo odluku i da u danu kada se o Zakonu bude raspravljalo u Parlamentu, odnosno kada bude zakazano njegovo usvajanje, obustave rad tokom celog dana.

„Protestovaćemo ispred Skupštine Srbije”, dodaje Brajković.

Nezadovoljstvo prosvetnih radnika u Srbiji, nije novo. Slobodan Brajković ističe da poslednjih devet godina od vlasti dobijaju uveravanja i obećanja da će se stanje popraviti – ali se, kaže, ne događa gotovo ništa. Zato se, dodaje, plaši da će ista sudbina biti i novih najava o povećanju plata, koje su 1. septembra izneli i premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić.

“Obrazovanje na teritoriji Republike Srbije u osnovnim i srednjim školama je najniže plaćeno u odnosu na sve delatnosti koje se finasiraju iz budžeta. Naša prosečna plata je 44.000 dinara, a prosečna plata u svim delatnostima se kreće od 54.000 do šezdeset i nešto hiljada po istoj stručnoj spremi”.

Podsetimo da je i u petak 1. septembra, kada je počela nova školska godina, štrajk upozorenja održan u školama u kojima su zasposleni mahom članovi Unije sindikata prosvetnih radnika.

Svoje nezadovoljstvo izrazili su tada i pred Ministarstvom prosvete u Beogradu, ali i pred sedištima školskih uprava širom Srbije.

Resorno ministarstvo i Unija sindikata objavile su međutim različite podatke o učinku – dok su nadležni tvrdili da je normalno radilo 80 odsto škola širom Srbije, sindikalisti su naveli da je štrajk upozorenja skraćivanjem časova na 30 minuta ili izlaskom nastavnika iz učionice nakon isteka tok perioda - održan u 607 škola.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG