Dostupni linkovi

Što donosi novi trgovinski sporazum SAD, Kanade i Meksika?


Na dogovoru se radilo 13 mjeseci i bilo je trenutaka kada se mislilo da nema šanse da dođe do približavanja stavova (Ilustrativna fotografija)
Na dogovoru se radilo 13 mjeseci i bilo je trenutaka kada se mislilo da nema šanse da dođe do približavanja stavova (Ilustrativna fotografija)

Sjedinjene Države i Kanada postigli su novi trgovinski dogovor zajedno s Meksikom koji bi trebao zamijeniti dosadašnji Sjevernoamerički dogovor o slobodnoj trgovini poznatiji kao NAFTA. Američki predsjednik Donald Trump već duže vremena traži promjene sporazuma kojim se ostvaruje više od tisuću milijardi dolara slobodne trgovinske razmjene.

Sve donedavno se činilo da bi Kanada mogla biti isključena iz dogovora. Sporazum je bio na klimavim nogama nakon što su Sjedinjene Države započele trgovinski rat na nekoliko frontova, uključujući uvođenje tarifa na željezo i uvoz alumunija iz Meksika i Kanade.

“Danas su Kanada i Sjedinjene Države zajedno s Meksikom dogovorile novi, suvremeniji trgovinski ugovor za 21. stoljeće” saopćili su kanadska šefica diplomacije Chrystia Freeland i američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer.

“Sporazum će dati našim radnicima, poljoprivrednicima, farmerima, rančerima i poslovnim ljudima sporazum visokih standarda koji će rezultirati slobodnijem i poštenijem tržištu i koji će ubrzati ekonomski rast u regiji”, dodaje se u saopćenju.

Iako detalji nisu objavljeni, novi dogovor, kako se očekuje, sadržavati će ključne odredbe o kanadskoj mliječnoj industriji i izvozu automobila u SAD.

Američki poljoprivrednici imat će pristup do otprilike 3,5 posto kanadskog tržišta mlijeka, izvijestio je Reuters, navodeći svoje izvore.

Kanada je potvrdila da je osigurala određenu zaštitu za svoju automobilsku industriju od potencijalnih američkih tarifa. No, američke tarife za čelik i aluminij zasad će ostati.

Sjedinjene Države i Meksiko su dogovor postigli u augustu, no odnosi sa Kanadom su bili sve napetiji posljednjih tjedana dok se čekalo finaliziranje dogovora.

Američki poljoprivrednici imat će pristup do otprilike 3,5 posto kanadskog tržišta mlijeka
Američki poljoprivrednici imat će pristup do otprilike 3,5 posto kanadskog tržišta mlijeka

Administracija predsjednika Trumpa postavila je nedjelju kao rok za Kanadu da se izjasni.

Trump je tražio promjene NAFTA-e jer je smatrao da su tim sporazumom Sjedinjene Države nepošteno tretirane.

Na dogovoru se radilo 13 mjeseci i bilo je trenutaka kada se mislilo da nema šanse da dođe do približavanja stavova.

Više nego jednom predsjednik Trump je prijetio da će uništiti NAFTA-u i ostaviti Kanadu po strani.

Odnosi između dvojice lidera, SAD i Kanade također su s vremenom postajali sve hladniji.

Potekcionistička politika Donalda Trumpa “America First” dovela je do sada u pitanje mnoge multilateralne trgovinske sporazume i predstavlja izazov desetljećima globalne slobodne trgovine.

Sastavni dio takve politike je trgovinski rat protiv Kine, koji je već nanio štetu mnogim tvrtkama i mogao bi zaustaviti globalni ekonomski rast.

Ipak, s postizanjem dogovora oko NAFTA-e mnogim industrijama, i u SAD i Kanadi, je pao kamen s ramena, jer mnoge od njih su živjele prilično nesigurno od trenutka kada su počeli novi razgovori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG