Dostupni linkovi

Trump prijeti povlačenjem iz STO


Donald Trump
Donald Trump

Svjetska trgovinska organizacija (STO) je još jedna međunarodna institucija na koju se usmjerio američki predsjednik Donald Trump, prenosi BBC.

U intervjuu za Bloomberg News Trump je zaprijetio povlačenjem Sjedinjenih Država iz Svjetske trgovinske organizacije, tvrdeći da tretman njegove zemlje u njoj nije fer.

"Ako se ne promijene, izaći ću iz STO", poručio je Trump u intervjuu za Bloomberg News.

STO je formirana radi uspostavljanja pravila globalne trgovine i rješavanja probleme između država. Iako priznaje da je u nekim od sporova u posljednje vrijeme presuđivala u korist SAD-a, Trump kaže da previše često glasaju protiv Amerike.

Ranije ove godine je Trump izjavio na Fox Newsu da je STO osnovana da "ugađa svima osim nama", i dodao: "Gubimo sve sudske tužbe, skoro na svakom suđenju u STO".

Međutim, neke od analiza pokazuju suprotno od onoga što tvrdi Trump, odnosno da SAD pobijede u skoro 90 posto slučajeva kada se žale, a izgubi isto toliko puta kada su oni ti protiv kojih se neko žali.

Sjedište Svjetske trgovinske organizacije, Ženeva
Sjedište Svjetske trgovinske organizacije, Ženeva

Trumpova prijetnja o izlasku iz STO samo je istakla konflikt između predsjednikove protekcionističke trgovinske politike na jednoj i sistema otvorene trgovine pod nadzorom Svjetske trgovinske organizacije na drugoj strani.

Vašington je takođe nedavno počeo blokirati izbore novih sudija za sistem za rješavanja sporova u STO, što bi potencijalno moglo paralizovati sposobnost tog tijela da donosi presude. Američki izaslanik za trgovinu Robert Lighthizer je također optužio STO za "uplitanje u suverenitet SAD-a".

Američki predsjednik se žalio protiv nepravedne trgovine još i prije nego što je ušao u Bijelu kuću. U četvrtak je izjavio da je ugovor iz 1994. godine, kojim se uspostavila STO, "jedan od najgorih trgovinskih dogovora koji je ikada postignut".

Sjedinjene Države su proteklih mjeseci ušle u trgovinski rat po sistemu "oko za oko" na nekoliko frontova. Onaj koji je izazvao najviše pažnje je sa Kinom, budući se dvije najveće svjetske ekonomije bore za globalni uticaj. Trump je uveo carine na mnogobrojne proizvode koje se iz Kine uvode u SAD.

Treća serija tarifa na 200 milijardi dolara kineskih proizvoda mogla bi biti uvedena već iduće sedmice, navodi Bloomberg pozivajući se na više izvora. Upitan u intervjuu za Bloomberg da to potvrdi, Trump je odgovorio da "to nije potpuno netačno".

Kina je odgovorila tako što su i oni uzvratili sa carinama iste vrijednosti na američke proizvode i uložila žalbu u STO zbog američkih tarifa. Kinesko ministarstvo trgovine je saopštilo da "jasno sumnjaju" da Sjedinjene Države krše pravila STO. Prva žalba Kine protiv SAD-a, podnijeta je u julu, kada je Trump nametnuo prvu seriju carina.

'TPP - potencijalna katastrofa'

STO je u srcu sistema pravila za međunarodnu trgovinu. Predstavlja forum za rješavanje konflikata između država u vezi sa kršenjem svjetskih trgovinskih pravila i za pregovaranje nove trgovinske liberalizacije.

Trump nije pristalica multilateralnih trgovinskih ugovora.

U predsjedničkoj debati sa Hillary Clinton 2016. Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) sa Meksikom i Kanadom opisao je kao "vjerojatno najgori trgovinski ugovor ikada igdje potpisan", i kao "ubicu" američkog zapošljavanja. Kada je postao predsjednik želio je da pregovara – ne i poništi – ugovor, što je proizvelo godinu dana pregovora.

U ponedjeljak je Trump najavio da su se Sjedinjene Države i Meksiko dogovorili da obnove NAFTA-u, i nazvao to "veoma dobrim ugovorom" koji je "mnogo više fer" za obje države.

Kanada tek treba da pristane na nove uslove.

U četvrtak je američki trgovinski izaslanik Lighthizer imao pregovore u Vašingtonu sa kanadskom ministricom vanjskih poslova Chrystiom Freeland, koji su usmjereni postizanje novog dogovora. Nakon četiri odvojena sastanka, koja su nastavila do kasnijih večernjih sati, Freeland je rekla novinarima da dogovor ne može biti postignut i dodala da će se pregovori nastaviti u petak.

Trump je, pak, petak postavio kao krajnji rok Kanadi da pristane na ugovor, i prijetio da će oporezovati kanadski automobilski sektor ili će ih potpuno izbaciti.

Trump je se takođe u toku svoje predsjedničke kampanje napadao i Transpacifičko partnerstvo (TPP), ugovora između 12 država, važan sporazum koji je postigao bivši predsjednik Barack Obama u sklopu njegove azijske politike.

I taj ugovor Trump je nazvao "potencijalnom katastrofom za našu zemlju". Jedan od prvih poteza koji je učinio nakon što je postao predsjednik je da povuče Sjedinjene Države iz TPP-a, iako je nakon toga rekao da će razmisliti o tome da se ponovo priključi ako, kako je rekao, uslovi budu "suštinski bolji".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG