Dostupni linkovi

Trudeau: Nema NAFTA bez mehanizma za rješavanje sporova


Justin Trudeau
Justin Trudeau

Kanadski premijer Justin Trudeau (Džastin Trudo) izjavio je da će njegova zemlja "izdržati" i neće potpisati novi Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) ako ne bude očuvan mehanizam za rješavanje sporova i kulturne izuzetnosti.

"Od početka govorimo da nam je potreban mehanizam za rješavanje sporova, i izdržat ćemo po tom pitanju. Nećemo potpisati sporazum loš za Kanađane. I, iskreno, ako nemamo član koji garantira da će pravila biti poštovana, to je loše po Kanađane", rekao je Trudeau.

On je naveo i da je za kanadske pregovarače važno pitanje i kulturne izuzetnosti koja bi štitila kanadsko audiovizualno i kulturno tržište.

"Kanađanima je nezamislivo da bi neki američki medij mogao kupiti kanadski medij, pa bile to novine, kanal ili televizije. To bi bilo napuštanje našeg suvereniteta i našeg identiteta, i to je nešto što prosto ne možemo prihvatiti. Zbog toga smo jasno rekli da je obrana kulturne izuzetnosti ključna za Kanađane", rekao je premijer Kanade.

Prema njegovima riječima, kanadski pregovarački tim predvođen šeficom diplomacije Chrystia Freelan (Kristijom Frilend) danas će nastaviti razgovore u Washingtonu.

Pročitajte: Trump prijeti povlačenjem iz WTO

XS
SM
MD
LG