Dostupni linkovi

Ivanov: Bojkotovaću referendum o dogovoru sa Grčkom


MACEDONIA -- Macedonian President Gjorge Ivanov addresses to the media in the Presidential office in Skopje, June 13, 2018
MACEDONIA -- Macedonian President Gjorge Ivanov addresses to the media in the Presidential office in Skopje, June 13, 2018

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da će bojkotovati referendum o imenu države 30. septembra, objavila je agencija Beta.

Ivanov je u gradu Detroitu u Sjedinjenim Američkim Državama, na skupu koji je organizovalo udruženje Ujedinjena makedonska dijaspora, rekao da dogovor postignut sa Grčkom ugrožava makedonsku državnost i nacionalni identitet, navodi Beta.

"Kada sam preuzeo funkciju predsednika Republike položio sam svečanu zakletvu da ću poštovati Ustav i zakone. Ne odstupam od te moje zakletve. Zato 30. septembra neću izaći da glasam", rekao je Ivanov.

On tvrdi da se Dogovorom Makedonije i Grčke, koji su postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, osim promene imena postojeće države, stvara nova, polusuverena država, sa novim imenom i sa novim unutrašnje-pravnim i međunarodnim pravnim identitetom.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko imena, kojim je predviđena promena imena Makedonije u Severna Makedonija, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu. Uspešan referendum i ustavne promene koje garantuju promenu imena države u Severna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

Makedonija je podeljena oko referenduma – na jednoj strani je koalicija oko vladajućih SDSM i DUI koja smatra da Dogovor sa Grčkom treba podržati, jer otvara evroatlantske perspektive zemlje, a na drugoj opozicioni VMRO DPMNE koji kritikuje taj dogovor.

Američki ministar odbrane u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Dogovor su podržali SAD i EU, a brojni lideri evropskih zemalja, uključujući i kancelarku Nemačke Angelu Merkel, u prethodne tri sedmice posetili su Makedoniju kako bi pozvali građane da izadju na referendum i izaberu evropsku budućnost.

XS
SM
MD
LG