Dostupni linkovi

Han i Zaev: Početak skrininga za Makedoniju naredne sedmice


Johanes Han i Zoran Zaev, Skoplje
Johanes Han i Zoran Zaev, Skoplje

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johanes Han i makedonski premijer Zoran Zaev najavili su u utorak u Skoplju da će naredne sedmice početi pripreme za pristupne pregovore Makedonije.

"Naredne sedmice imamo važan sastanak u Briselu koji će označiti početak skrininga, odnosno početak pripremnih aktivnosti za pregovore. Mislim da smo na početku jednog važnog procesa", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zaevom.

On je rekao da nije reč samo o pravnim odredbama, već i o stvarima koji imaju očigledan uticaj na svakodnevni život građana Makedonije, kao što su kvalitetan vazduh, kvalitetni prehrambeni proizvodi, zdravstvo, obrazovanje...

Zaev je rekao da će 27. septembra početi skrining koji je uvod u početak pregovora o članstvu u EU u junu naredne godine.

"Već pravimo važne reforme, a do juna 2019. ćemo pokazati dvostruko više konkretnih reformskih pokreta u ključnim oblastima, kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije, reforma javne uprave i obaveštajnih službi", rekao je on.

Zaev je naveo da će najvažniji korak ka EU napraviti građani 30. septembra na referendumu o imenu države, davanjem podrške dogovoru s Grčkom koji je osnovni uslov za evrointegracije. Han je ocenio da građani Makedonije 30. septembra imaju jedinstvenu priliku da odrede svoju budućnost, koja se pruža jednom u životu.

"Referendum je jedinstvena mogućnost da se donese odluka s dalekosežnim posledicama. Ta odluka će imati uticaj na građane, njihovu decu u generacijama koje još nisu rođena", rekao je evrokomesar za proširenje.

Han je pozvao Makedonce da se informišu i izađu na referendum, ponavljajući da dogovor s Grčkom ima snažnu podršku međunarodne zajednice i da je čuvar te zemlje i njenih evroatlantskih perspektiva.

Han je rekao da i danas, nažalost, tu zemlju mora da nazove BJRM, iako mu se ta skraćenica ne dopada, ali da ima želju da je u budućnosti zove Severna Makedonija, ako mu to njeni građani omoguće.

"Na vama ostaje da to rešite 30. septembra. Vrata EU su otvorena, ali vi rešavate da li ćete iskoristiti tu mogućnost. Nema vremena za gubljenje", rekao je Han.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom, koji je postigla vlada Zorana Zaeva, o promeni imena države u Severna Makedonija, što je osnovni uslov za članstvo u EU i NATO.

Pročitajte - Matis u Skoplju: Referendum je vaša istorijska šansa

XS
SM
MD
LG