Dostupni linkovi

Google ukinuo iransku državnu propagandu


Google u protekloj godini pojačao odbranu protiv „aktera povezanih“ sa Ruskom internet istraživačkom agencijom, takozvanom fabrikom trolova iz Sankt Petersburga
Google u protekloj godini pojačao odbranu protiv „aktera povezanih“ sa Ruskom internet istraživačkom agencijom, takozvanom fabrikom trolova iz Sankt Petersburga

Google je saopštio da je ukinuo destine YouTube kanala i drugih naloga povezanih sa iranskim javnom emiterom uz obrazloženje da vode političku kampanju čiji je cilj propaganda.

Kako je saopštio najpopulrajni svjetski internet pretraživač, forenzička istraživanja pokazala su da su te naloge uspostavili ljudi povezani sa iranskim državnim javnim servisom IRIB-om.

Rusija više nije usamljena u tajnim kampanjama preko društvenih mreža, a neki stručnjaci upozoravaju da i pored evidentnih napora tehnoloških kompanija, američki novembarski izbori za Kongres nijesu u potpunosti zaštićeni.

Tehnološki gigant Google je objavio da su blokirali 39 YouTube kanala koji su prikupili 13.466 pregleda u SAD i onesposobili šest naloga na Blogger-u i 12 naloga na Google + društvenoj mreži.

Kompanija za sajber sigurnost FireEye, koja je upozorila tehnološke kompanije na neke od navedenih sumnjivih aktivnosti, objavila je u izvještaju ove sedmice da je ukupna operacija započeta u Iranu sa ciljem da promoviše interese Irana publici u SAD i drugdje po svijetu.

Državni javni servis Irana još nije odgovorio na zahtjeve medija da komentarišu gašenje, kako se tvrdi njihovih kanala i naloga.

FireEye navodi da sve ovo, u kombinaciji sa Facebookom i Twitterom koji su 21. avgusta takođe uklonili lažne naloge koje je navodno postavio Iran, uz YouTube kampanju Teherana, pokazuje da nije samo Rusija ta koja izvodi kampanje političkog uticaja pod maskom tajnosti na društvenim mrežama i medijima.

Facebook je saopštio da su uklonili 652 sumnjive web stranice i naloge povezane sa Rusijom i Iranom, dok je Twitter objavio da su izbrisali skoro 300 naloga.

Facebook uklonio 652 sumnjive web stranice i naloge povezane sa Rusijom i Iranom
Facebook uklonio 652 sumnjive web stranice i naloge povezane sa Rusijom i Iranom

Uz to što su uklonili naloge iranskog javnog servisa na YouTube, Google je naveo da su takođe blokirali „od države sponzorisane pokušaje krađe identiteta“ u kojima su korisnicima slane lažne poruke o slobodnim email servisima da bi ljude naveli da im otkriju privatne informacije, poput passworda.

„Proteklih mjeseci, otkrili smo i blokirali pokušaje od države sponzorisanih aktera u različitim zemljama da targetiraju političke kampanje, novinare, aktiviste i naučnike širom svijeta“, naveo je Google.

Internet gigant, čije je sjedište u Kaliforniji dodao je da su u protekloj godini pojačali odbranu protiv „aktera povezanih“ sa Ruskom internet istraživačkom agencijom, takozvanom fabrikom trolova iz Sankt Petersburga koja je optužena za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016.

Tehnološke kompanije postale su mnogo aktivnije u vezi sa otkrivanjem i blokiranjem kampanja političkoh uticaja od strane stranih vlada od prošle godine, kada su Facebook, Google i Twitter oštro kritikovani jer su dozvolili ruskim agentima da šire propagandu na njihovim mrežama tokom predsjedničke kampanje 2016.

Nekoliko kompanija sada nudi posebnu pomoć da zaštite američke političke kandidate od ruskih hakera i drugih takozvanih „loših aktera“ uoči izbora za Kongres u novembru ove godine.

Microsoft je ove sedmice saopštio da nude poseban AccountGuard uslugu federalnim, državnim i lokalnim kandidatima svih stranaka, kao i stranačkim komitetima i određenim neprofitnim grupama. Kompanija je saopštila da bi takođe mogli sarađivati sa drugim tehnološkim kampanjama kao što su Facebook i Twitter na koordiniranju napora da se osigura bezbjednost izbora, iako još nikakav sporazum nije postignut.

Google je prošle godine takođe lansirao program zaštite za mete hakiranja kao što su političari, novinari i poslovni lideri.

Najmanje jedan ugledni ekspert za bezbjednost saopštio je da vjeruje da je možda previše kasno da se zaustavi strano uplitanje u američke novembarske izbore.

Alex Stamos, koji je podnio ostavku na mjesto glavnog šefa za bezbjednost Facebooka prošle sedmice, u jednom online eseju je izjavio da američki zvaničnici ovu prijetnju nijesu shvatili dovoljno ozbiljno.

On se pozvao na objavu Microsofta, ranije ove sedmice, da su otkrili pokušaje jedne hakerske grupe povezane sa ruskom vladom da naprave lažne web sajtove koji pripadaju američkom Senatu kao i za dvije konzervativne institucije. Takvi lažni web sajtovi ranije su bili korišteni od strane grupe poznate kao Fancy medvjed (Fancy Bear) da bi prevarili targetirane žrtve i infiltrirali se u njihove kompjutere.

Stamos je naveo da su “na neki način, SAD objavile svijetu da ove probleme ne uzimaju za ozbiljno i da će oni koji vode informativni rat protiv Zapada dobiti, najviše pljusku po ruci“.

On kaže „ovaj neuspjeh ostavlja SAD nepripremljene da zaštite izbore 2018.“ ali kako kaže, „još ima šansi da se odbrani američka demokratija 2020“.

Izbori za Senat i Predstavnički dom američkog Kogresa održaće se 6. novembra, ali su već u toku izbori na lokalnim nivoima u mnogim američkim državama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG