Dostupni linkovi

Ruski 'trolovi' na sportskom terenu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ruski internetski "trolovi" iskorištavaju proteste protiv policijskog nasilja prema Afroamerikancima na što upozoravaju igrači američkog nogometa, kako bi potaknuli podjele u Sjedinjenim Američkim Državama. To je rečeno na Komitetu za obavještajne djelatnosti Senata, jednom od tijela koji istražuje moguću upletenost Rusije u američke izbore.

Kako bi upozorili na policijsko nasilje crni sportaši na početku utakmica umjesto da stoje, kleče dok svira nacionalna himna. To je razjarilo američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je rekao da oni „ne poštuju domovinu“ i zatražio od vlasnika klubova da ih otpuste ili suspendiraju. Polemika u javnosti ne prestaje.

Protest protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima, 20. septembar 2016, Šarlot
Protest protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima, 20. septembar 2016, Šarlot

Na senatskom Komitetu za obavještajne djelatnosti, republikanski senator James Lankford upozorio da ruski trolovi na društevnim mrežama podgrijavaju strasti na obje strane. Naime, obavještajne agencije su otkrile da ruski trolovi ne zauzimaju stranu u polemici, već potiču bijes među korisnicima društvenih mreža.

„Oni ne koriste argumente, već nastoje podići što veću buku, i napraviti veći problem nego što zapravo jest“, kaže senator Lankford.

Ruski trolovi na društevnim mrežama podgrijavaju strasti na obje strane, upozorio Lankford
Ruski trolovi na društevnim mrežama podgrijavaju strasti na obje strane, upozorio Lankford

Senatski komitet za obavještajne djelatnosti jedan je od kongresnih tijela koji istražuje navodno rusko miješanje u prošlogodišnje predsjedničke izbore. Istražitelji su pronašli dokaze da su slične ruske aktivnosti nastavljene i ove godine.

Rusija odbija bilo kakavu umiješanost u izbore, ili uključenost u javnu polemiku u Sjedinjenim Državama. No, privatni istraživači koji prate rusku propagandu i dezinformacijske kampanje smatraju da su Lankfordove optužbe utemeljene.

Clint Watts, istraživač koji je pomogao stvoriti web stranicu koja prati rusku propagandu na društvenim mrežama smatra da sve nalikuje na kampanje kakve su se koristile u sovjetskoj eri, kada je Moskva bila uključena u informacijski rat da bi iznutra destabilizirala zapadne demokracije.

"Cilj je sijati podjele u Americi", smatra Watts.

U međuvremenu, obavještajni komiteti oba doma američkog kongresa su zatražili od tehnoloških giganata – Facebooka, Googla , i Tweetera, da svjedoče o svojim iskustvima sa ruskim organizacijama koje se oglašavaju na njihovim mrežama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG