Dostupni linkovi

Referendumska šansa za Makedoniju


Referendum u Makedoniji zakazan za 30. septembar
Referendum u Makedoniji zakazan za 30. septembar

Naredne nedelje i meseci biće krucijalni za budućnost zemlje, izjavio je Samuel Žbogar, ambasador Evropske unije u Makedoniji u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On ističe da referendum koji je zakazan za 30. septembar vidi kao novčić sa dve strane. Sa jedne strane, kaže ambasador, imate budućnost u evroatlanskoj porodici, to su dva poziva koje ste primili - jedan za NATO i jedan za otvaranje pregovora sa EU iduće godine.

Sa druge strane novčića imate Dogovor koji stavlja temelje budućih odnosa sa Grčkom, dodaje Žbogar. Znači, imate dve strane, dve stvari koje se prepliću i koje su bile takve u poslednjih 10 godina i ostaće takve i u narednom periodu, naglasio je ambasador EU.

Mislim da svi osećamo da je sada vreme i da nema bolje alternative od one koja se nudi sada: Žbogar
Mislim da svi osećamo da je sada vreme i da nema bolje alternative od one koja se nudi sada: Žbogar

“Lično želim da vidim da zemlja ide napred i otvara pregovore sa EU i zato želim da vidim uspešan referendum. Moram reći da nisam sam u tome. Sigurno ste primetili proteklih meseci da ste kao nikad do sada dobili pozitivne poruke i posete evropskih lidera. Oni prate situaciju izbliza, a to pokazuje želju evropskih lidera da vide zemlju kako ide napred, kako se situacija poboljšava i da vide otvaranje pregovora iduće godine. Mislim da svi osećamo da je sada vreme i da nema bolje alternative od one koja se nudi sada”, kazao je Žbogar.

Budućnost je u vašim rukama, u rukama građana, oni su gospodari budućnosti, ističe ambasador i dodaje: “Mi ćemo poštovati odluku koju će ljudi doneti.”

U međuvremenu, u toku su pripreme za referendum koji će se održati 30. septembra, na kome će građani odgovoriti na pitanje “Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?”.

Dogovor između dve zemlje potpisan je u junu od strane ministara spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikole Dimitrova i Nikosa Kodzijasa i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Severna Makedonija za sve upotrebe. Njegova implementacija će se odvijati etapno, a stupiće na snagu kada obe strane prihvate dokument u saglasnosti sa unutrašnjim procedurama.

Nedavno je makedonska vlada odlučila da se za referendumsku kampanju potroši oko million i 300 hiljada evra iz državnog budžeta, koji će biti raspodeljeni svim opcijama - i onima koji su za, i onima koji su protiv, kao i za one koji bi bojkotovali referendum. Političke partije se do ponedeljka trebaju izjasniti da li će i kako učestvovati u kampanji.

Za sada se zna da će koalicioni partneri u vladi predvođeni Socijaldemokratskim savezom podržati opciju “Za”, dok se opoziciona VMRO DPMNE još nije izjasnila kako će postupiti. Nekoliko manjih partija, udruženja građana i pojedinci već vode kampanju na društvenim mrežama da će bojkotovati referendum jer smatraju da je Dogovor sa Grčkom poguban za budućnost zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG