Dostupni linkovi

Makedonija pred istorijskom odlukom


Referendum zakazan za 30. septembar, ilustrativna fotografija
Referendum zakazan za 30. septembar, ilustrativna fotografija

Makedonski parlament doneo je odluku da se 30. septembra održi konsultativni referendum na kome će građani odgovoriti na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO, sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Odluka je izglasana bez prisustva poslanika opozicione VMRO DPMNE, koja smatra da je vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) još jednom pogazio demokratiju u Makedoniji, a da je premijer Zoran Zaev ponovo prevario makedonske građane i pogazio obećanje o obavezujućem referendumu.

"Svesni štetnosti kapitulantskog dogovora, kao i da je dogovor o promeni ustavnog imena zemlje neprihvatljiv za građane, oni pokušavaju da ga proguraju na silu i teškom manipulacijom preko dvosmislenog pitanja", kaže se u saopštenju VMRO DPMNE.

Na konferenciji za novinare u utorak (31. juli) premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev je rekao da je svakom od građana pružena šansa da donese veliku odluku.

"Svako od nas dužan je da preuzme odgovornost za svoju budućnost, a samim tim i o budućnost naše zemlje. Izađite i izaberite. Lično se obavezujem da ću poštivati ishod vašeg demokratskog izbora, bez obzira na rezultat. Taj rezultat, vaša volja, biće ispoštovana. Snažno verujem u odluku naših građana i uveren sam da će Makedonija postati članica EU i NATO, da će makedonski narod večno biti makedonski narod i da će večno govoriti makedonskim jezikom. Budite i vi kreatori te večnosti", poručio je makedonski premijer.

Vreme za veliku odluku: Zoran Zaev
Vreme za veliku odluku: Zoran Zaev

SDSM je prethodno saopštio da je, kao odgovorna i državotvorna partija, omogućio da građani imaju poslednju reč o Dogovoru sa Grčkom. "Na demokratskom i neposrednom referendumu 30. septembra građani Republike Makedonije će imati istorijsku mogućnost da direktno odlučuju o svojoj i o budućnosti države", navodi se u saopštenju vladajuće partije.

U međuvremenu evrokomesar za proširenje Johanes Han je na svom Twitter profilu pozdravio odluku makedonskog Sobranja o referendumu.

"EU podržava dogovor sa Grčkom i njegovu implementaciju kao simbol pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu. Pozivam sve građane Makedonije da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa. Radi se o njihovoj zemlji i njihovoj budućnosti", napisao je Han.

Sporazum Makedonije i Grčke potpisali su u junu ministri spoljnih poslova dveju zemalja Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas i, između ostalog, predviđa da naziv države bude Republika Severna Makedonija, i za unutrašnju, kao i upotrebu u spoljnim odnosima.

Implementacija tog sporazuma odvijaće se etapno, a stupiće na snagu kada obe strane prihvate dokument u saglasnosti sa unutrašnjim procedurama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG