Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Raste broj zahtjeva za azil u Crnoj Gori


Izbjeglice na granici Crne Gore i Srbije

U Crnoj Gori je od početka ove godine azil zatražilo 1380 osoba, neuporedivo više nego prethodnih godina, kazao je glasnogovornik UNHCR-a Mensur Bajramspahić. Dodaje da je od 2006., od kada je počela primjena Zakona o azilu, broj tražitelja azila u Crnoj Gori dosegao blizu 13.000, prenosi Fena.

Bajramspahić napominje da većina tražitelja azila odustane od svojih prijava za azil u Crnoj Gori, jer tu državu vide kao tranzitnu točku u njihovoj namjeri da se domognu tla zemalja zapadne Europe. U prosjeku, oni ostanu samo nekoliko dana u Crnoj Gori, prije nego se zapute prema zemljama EU-a, javila je Hina.

Međutim, prema njegovim riječima, manji broj izbjeglica odluči ostati u zemlji, jer počinju Crnu Goru smatrati sigurnom zemljom. On je kazao da u prosjeku, između 100 i 130 tražitelja azila dnevno boravi u Crnoj Gori.

"Te osobe se smještaju u Centar za azil, pod upravom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Smještajni kapaciteti Centra su do 80 osoba. Vlada je, uz podršku UNHCR-a, osigurala dodatne smještajne kapacitete, kroz alternativne smještajne jedinice u okolici Podgorice", rekao je Bajramspahić, dodajući da je na taj način osiguran smještaj, hrana, obuća i odjeća, te pristup zdravstvenoj njezi, psihosocijalnoj podršci i slično.

Najviše migranata dolazi novouspostavljenom rutom preko Albanije.

Što se tiče BiH, od početka godine do danas 437 migranata podnijelo je zahtjev za azil.

XS
SM
MD
LG