Dostupni linkovi

Poverenik: Policija da ponovo razmotri zahtev RSE o Dousonu


Faksimil MUP-a Srbije o Jimu Downsonu, od 11. januara 2018.
Faksimil MUP-a Srbije o Jimu Downsonu, od 11. januara 2018.

Poverenik za informacije od javnog značaja poništio je rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije kojim ovo Ministarstvo odbija da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi informaciju o tome da li se britanski državljanin Džim Douson (Jim Downson), koga je svetska štampa označila kao desnog ekstremistu, nalazi u Srbiji.

Predmet se vraća na ponovni postupak.

U rešenju Poverenika se navodi da MUP odbijajući zahtev za pristup informacijama RSE „nije utvrdio sve činjenice od značaja za donošenje odluke u ovoj upravnoj stvari“. Naime, MUP je odbio da dostavi informaciju o tome da li se Douson nalazi u Srbiji, pozivajući se na odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, navodeći da pravo na privatnost preteže nad interesom da se traženi podaci učine dostupnim.

Prema mišljenju Poverenika, MUP je trebalo da utvrdi da li su ispunjeni uslovi za izuzetak od prava na privatnost, u slučaju kada je reč o ličnosti od interesa za javnost ili o licu koje je svojim ponašanjem dalo povoda za traženje informacija.

„Ovo posebno jer je, nakon izlaganja Marinike Tepić, narodne poslanice u Skupštini Republike Srbije i putem medija .., javnost upoznata sa aktivnostima navedenog lica tokom boravka u Srbiji“, piše u daljem tekstu rešenja Poverenika.

O Džimu Dousonu u javnosti prvi put je govorila narodna poslanica Marinika Tepić na sednici Skupštine 2. novembra 2017. Ona je tada tražila odgovore o delovanju Dousona u Srbiji od ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića i direktora kosovske Kancelarije u Vladi Srbije Marka Đurića.

Douson je proteran iz susedne Mađarske na predlog Protivterorističkog centra te zemlje.

Pažnju srpske javnosti privukao je 3. novembra 2017. godine kada je na svojoj fejsbuk stranici objavio svoju fotografiju sa ultradesničarskim političarem Nikom Grifinom u Beogradu.Takođe, na fotografiji su u društvu srpskog desničara Miše Vacića. Stoje ispred srpskog grba i zastave. Ambijent u kome se nalaze Douson, Grifin i Vacić izgleda kao da je u zvaničnim prostorijama srpskih institucija zbog čega su mnogi mediji preneli da je reč o zgradi Palate Srbije, zgradi Vlade Srbije, u Novom Beogradu. Do danas to zvanično nije potvrđeno ni demantovano.

RSE je uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja 3. novembra 2017. kojim traži informacije o tome da li se Douson nalazi u Srbiji, da li MUP Srbije razmenjuje informacije sa Mađarskom u vezi sa tim slučajem, te da li bi njegovo eventualno delovanje u Srbiji moglo da predstavlja bilo kakvu pretnju po bezbednost građana.

Zanimljivo je da je u odgovoru na deo zahteva koji se odnosi na to da li MUP razmenjuje informacije sa mađarskom policijom i da li Dousonovo delovanje predstavlja pretnju po bezbednost MUP odgovorio da ne poseduje informacije i dokumenta o Dousonu.

XS
SM
MD
LG