Dostupni linkovi

MUP Srbije odbio da saopšti podatke o britanskom desničaru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbilo je zahtev Radija Slobodna Evropa (RSE) da dostavi informacije u vezi sa Džimom Dousonom (Jim Downson), britanskim državljaninom koga je svetska štampa označila kao desnog ekstremistu i koji je proteran iz susedne Mađarske na predlog Protivterorističkog centra te zemlje a koji, prema nekim informacijama, slobodno posećuje Srbiju.

Zahtev je RSE uputio 3. novembra 2017. godine i odnosio se na to da li se Douson nalazi u Srbiji, da li MUP Srbije razmenjuje informacije sa Mađarskom u vezi sa tim slučajem, te da li bi njegovo eventualno delovanje u Srbiji moglo da predstavlja bilo kakvu pretnju po bezbednost građana.

U Rešenju koje je povodom zahteva RSE doneo MUP i koji je RSE prosleđen putem mejla, stoji da se zahtev odbija jer se na taj način štite podaci o ličnosti, kao i pravo građana da se zaštite od neovlašćenog korišćenja njihovih podataka.

U Rešenju se navodi da se ovim merama štiti i privatnost.

„Odredbama člana 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predviđeno je da organ vlasti neće tražiocu omogućiti ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja ako bi time povredio pravo na privatnost, pravo na ugled ili koje drugo pravo lica na koje se tražena informacija odnosi, osim u slučajevima predviđenim ovim Zakonom“, stoji u Rešenju koje je dostavljeno RSE.

Takođe se napominje da se na ovo Rešenje može uložiti žalba u roku od 15 dana.

Faksimil MUP-a Srbije
Faksimil MUP-a Srbije

Rešenje je izdala Uprava kriminalističke policije, a potpisao ga je glavni policijski inspektor Siniša Bjelivuk, kako se navodi, po ovlašćenju ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije.

O Džimu Dousonu u javnosti prvi put je govorila narodna poslanica Nove stranke u Skupštini Srbije Marinika Tepić na sednici Skupštine 2. novembra 2017. Ona je tada tražila odgovore o delovanju Dousona u Srbiji od ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića i direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marka Đurića.

Tepić je o odgovorima iz institucija na njene tvrdnje, ali i o napadima desničara na nju nakon što je Dousnovo ime iznela u javnost, nedavno govorila u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG