Dostupni linkovi

Trump: Summit sa Kimom mogao bi biti odgođen


Donald Trump i Mun Džae-in
Donald Trump i Mun Džae-in

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da postoji značajna mogućnost da se njegov summit sa sjevernokorejskim liderom Kim Džon Unom 12. juna u Singapuru neće održati.

Trump je to obrazložio strahovanjima da Kim nije posvećen denuklearizaciji.

Trump je doveo u sumnju planiranu susret u Singapuru nakon susreta sa južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom, koji je došao u Vašington da apeluje na američkog predsjednika da ne propusti rijetku priliku i da ne dozvoli Sjevernoj Koreji da se povuče, navodi Reuters.

Kako je jedan savjetnik predsjednika Muna rekao za agenciju Jonap "Mun će vjerovatno reći Trumpu šta može očekivati a šta ne može od Kima".

Trump je pak nagovijestio da će sve biti otkazano.

"Ako se ne dogodi, možda će se dogoditi kasnije" rekao je Trump u Bijeloj kući. "Možda se neće dogoditi 12. juna", dodao je.

Trump je odgovorao na naglu promjenu tona iz Pjongjanga prošle sedmice, nakon što su zvaničnici Sjeverne Koreje, ljuti zbog zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje, prvo otkazali planirani susret između Sjeverne i Južne Koreje, a potom i sugerisali da će otkazati summit ukoliko ih, kako su rekli, budu gurali ka "unilateralnoj denuklerizaciji".

Ulje na vatru takođe je dolio savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton u jednom intervjuu prošle sedmice kada je nagovijestio da bi se za Sjevernu Koreju mogao primijeniti "libijski model" što je natjeralo Trumpa na demant dan kasnije u prisustvu samog Boltona.

U svakom slučaju Trumpova današnja sugestija do sada je najači signal da bi moglo doći do otkazivanja ili odlaganja summita u Singapuru 12. juna, prvog ikad koji bi trebalo da se održi između lidera SAD i Sjeverne Koreje.

Prije susreta sa Trumpom, južnokorejski predsjednik Mun Džae-in susreo sa sa državnim sekretarom SAD Mike Pompeom i savjetnikom za nacionalnu sigursnost Johnom Boltonom i apelovao na njih da ubrzaju pripreme za summit Trump-Kim.

"Mi, narod južne Koreje ...očekujemo puno od vas. Molim vas da brinte o nama" rekao je Mun prema navodima saopštenja vlade u Seulu.

U saopštenju vlade Južene Koreje navodi se i da je Mun pokušao da odagna sumnje Vašingtona u namjere Pjongjanga imajući u vidu njihovu raniju istoriju davanja obećanja pa potom povlačenja iz međunarodnih pregovora.

"Ovo je prvi put ikad da je 'kompeletna denuklearizacija' javno pominjana i da će pregovore voditi glavni lider Sjeverne Koreje koji želi sigursnost i ekonomski napredak, što sve dovodi na nivo značajno drugačaji od dosadašnjeg," rekao je Mun američkim zvaničnicima prema saopštenju.

XS
SM
MD
LG