Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sjeverna Koreja kritikuje Južnu kao 'nekompetentnu'


Južnokorejske vježbe sa SAD počele su u srijedu 16. maja 2018

Sjeverna Koreja je poručila da neće nastaviti pregovore sa Južnom Korejom dok se problemi između dvije zemlje ne razriješe.

Glavni pregovarač Pjongjanga je južnokrejske vlasti nazvao nekompetentnim i nerazumnim. Sjeverna Koreje se naljutila zbog nastavka američko-južnokrejskih zajedničkig vojnih vježbi.

Planirani susret između američkog predsjednika Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje, Kim Džong Una takođe je doveden u pitanje.

Najavljivan kao istorijski, summit Kima i Trumpa trebalo bi da se održi 12. juna u Singapuru.

Južna Koreja se ponudila da djeluje kao most između dvije strane. To međutim sada izgleda manje izvjesno nakon saopštenja Sjeverne Koreje.

Glavni pregovarač S. Koreje, Ri Son-gvon vratio se ljutitoj retorici koju je Pjongjang koristio ranije, u komentaru koji je prenijela državna agencija KCNA.

Takođe je kritikovao južnokrejske vlasti zato što su dozvolile "ljudskom smeću" (kvalifikacija koju upotrebljavaju za sjevernokrejske bjegunce), da se obrate nacionalnoj Skupštini u Seulu.

U utorak se Sjeverna Koreja povukla sa zakazanog sastanka sa Južnom Korejom, koji je trebalo da se održi u srijedu, zbog početka zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje.

U saopštenju, koje su nakon toga objavili, naveli su da neće učestvovati na predstojećm summitu ako Trumpova administracija nastavi da insistira da se Pjongjang unilateralno odrekne nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG