Dostupni linkovi

Tramp: Ne razmišljamo o 'libijskom modelu' za S. Koreju


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump dao je kontradiktornu izjavu u odnosu na svog savetnika za nacionalnu bezbednost, Džona Boltona, rekavši da SAD neće od Severne Koreje tražiti takozvani "libijski model" za denuklearizaciju, prenosi BBC.

Sugestija Džona Boltona koji je predložio upravo “libijski model” uznemirila je Severnu Koreju do te mere da je zvaničnik te zemlje izneo pretnju da bi se mogli povući sa samita sa Donaldom Trampom planiranog za 12. jun u Singapuru.

Libijski lider Moamer Gadafi je 2003. godine pristao da odustane od nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija.

Međutim, nekoliko godina kasnije ubijen je od strane pobunjenika koje podržava Zapad. Čini se da je upravo ovo poređenje alarmiralo lidera Severne Koreje Kim Džong Una, te je zvanični Pjongjang u sredu saopštio da bi mogao odustati od sastanka sa američkim predsednikom.

"Libijski model nam uopšte nije na pameti kada razmišljamo o Severnoj Koreji", rekao je Tramp.

"Ako pogledate Južnu Koreju, to bi ustvari bio model Južne Koreje u smislu njihove industrije ... Oni su radni i neverovatni ljudi", dodao je američki predsednik.

"Ništa se nije promenilo u vezi sa Severnom Korejom, koliko znam. Ništa nam nije rečeno”, rekao je Tramp, i dalje uveren da će do sastanka doći i da će on biti uspešan.



XS
SM
MD
LG