Dostupni linkovi

Novi protest roditelja nestalih beba: Pelene za Vladu Srbije


Roditelji protiv Zakona o nestalim bebama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Roditelji protiv Zakona o nestalim bebama

Pelene sa godinama rođenja dece na stepenicama Nemanjine 11 u Beogradu - poruka je to koju su za Vladu Srbije ostavili roditelji koji veruju da su im bebe nestale iz državnih porodilišta u Srbiji, sedamdesetih, osamdestih i devedesetih godina prošlog veka.

Sa trećeg po redu protesta u nepuna dva meseca, tridesetak roditelja još jednom je zatražilo od Vlade da predlog Zakona o „nestalim bebama“ povuče iz skupštinske procedure jer smatraju da neće obezbediti širu istragu o sudbini njihove dece, već pre svega novčanu odštetu.

„Naša deca nemaju cenu“ i „Nećemo novac, već istinu“, poručili su roditelji transparenitma na protestu.

Roditelji nestalih beba na protestu u Beogradu 17. maja 2018.
Roditelji nestalih beba na protestu u Beogradu 17. maja 2018.

Njihovi predstavnici su na pisarnici Vlade Srbije ostavili još jedan dopis kojim traže prijem i razgovor o novom predlogu Zakona koji bi bio rezultat dogovora sa roditeljima.

„Niko nas ni ovaj put nije primio. Ali, dobili smo informaciju da je Vlada Srbije na osnovu naših dopisa sa prethodna dva protesta uputila urgencije Ministarstvima unutrašnjih poslova, pravde i Republičkom tužilaštvu. Sada čekamo odgovor i odluku Vlade da li će Zakon biti povučen ili ne“, rekla je Mirjana Novokmet iz Beogradskog udruženja roditelja nestalih beba.

Predlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, kojem se roditelji protive, upućen je u Skupštinu Srbije u martu ove godine. Predsednik parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović jedini je predstavnik institucija koji je nakon što je predlog Zakona prosleđen Skupštini razgovarao sa roditeljima.

„Uputio sam pismo i predsednici Vlade Ani Brnabić i ministarki pravde Neli Kuburović da se razmisli još jedanom o ovom Zakonu i da se razgovara sa roditeljima. Po poslednim informacijama, otprilike 1 300 roditelja u Srbiji u poslednjih više od 40 godina traga za svojom nestalom decom i ovo jeste par ekselans humanitarno i ljudsko, a ne političko pitanje“, rekao je Omerović.

Na donošenje posebog zakona Srbija je obavezana presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. godine, a rok za izvršenje istekao je pre četiri godine.

Zatvorena vrata institucija za roditelje nestalih beba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

„Mi smo nekoliko godina imali pritisak od strane Evropskog suda. Vlada Srbije je uradila ono što je mislila da je u ovom trenutku svrsishodno i zadovoljila je jednu stranu, a to je Evropski sud. Mislim da je važno da razgovaramo sa roditeljima, da razmemo njihovu patnju i želju da se dođe do istine, ma kakva ona bila. Jer to oni jedino i traže, a ne da im država da 10 hiljada evra kao nekakvu nadoknadu za izgubljeno dete. Sramota je ako vi roditeljima pošaljete poruku da njihovo dete za koje sumnjaju da je nestalo košta 10 hiljada evra. To je zaista bruka i sramota“, kaže Omerović.

Roditelji u Srbiji počeli su još početkom dvehiljaditih javno da govore o sumnji da su im deca, koja su u državnim bolnicama proglašavana mrtvima, oteta iz porodilišta neposredno posle rođenja. Od tada su podneli preko dve hiljade krivičnih prijava sa zahtevom za istragu o sudbini novorođenčadi. Sve su odbačene, sa obrazloženjem da su slučajevi zastareli ili da nema dovoljno elemenata za pokretanje istrage.

XS
SM
MD
LG