Dostupni linkovi

Roditelji nestalih beba revoltirani, nisu primljeni u Presedništvu Srbije


Roditelji nestalih beba idu ka Predsedništvu Srbije, Beograd 4. maja 2018.
Roditelji nestalih beba idu ka Predsedništvu Srbije, Beograd 4. maja 2018.

Grupa roditelja koji veruju da su im deca nestala iz porodilišta u Srbiji protestovali su ispred zgrade Vlade Srbije, gdje su od 12 sati čekali da ih primi neko od predstavnika Vlade, uz zahtev za povlačenje iz skupštinske procedure predloga zakona o nestalim bebama.

Iz vlade su se potom uputili ka Predsedništvu Srbije, gde roditelje niko nije primio. Naprotiv, kako javlja izveštač Radija Slobodna Evropa, pustili su ih unutra kako bi obezbeđenje primilo njihov dopis, ali niko od zvaničnika nije želeo da ih primi.

Zatvorena vrata institucija za roditelje nestalih beba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

Roditelji su izašlli revoltirani uz komentar da više ne žele da se dopisuju jer se godinama dopisuju i da su hteli da ih primi predsednik Srbije.

Najavljuju da neće odustati od borbe, spremaju radikalnije proteste i da će se obraćati međunarodnim institucijama

Roditelji koju veruju da su im deca nestala iz porodilišta negoduju zbog toga što predlog Zakona, kako kažu, nudi mogućnost novčane odštete umesto da istraže nadležnosti i utvrđivanje odgovornosti za slučajeve u kojima se sumnja da su njihova deca ukradena, oteta ili prodata.

Protest roditelja nestalih beba ispred Skupštine Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Roditelji su više puta do sada protestovali i obraćali se razmim državnim adresama i telima.

Vlada je zakon u martu poslala u Skupštinu iako ga roditelji smatraju spornim, i traže da premijerka taj zakon povuče iz procedure.

Pet godina je prošlo od presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom je Srbija obavezana da reši sudbinu nestalih beba.

Riječ je o slučajevima nestanka beba iz porodilišta širom Srbije krajem 1970. i 1980., mada je manji broj nestanaka zabilježen i tokom 1990-tih.

XS
SM
MD
LG