Dostupni linkovi

Komandant Štaba NATO-a u BiH: U oktobru vežba u Srbiji


Ilustrativna fotografija

General Robert Hjuston, komandant Štaba NATO u BiH izjavio je da će "na osnovu veoma uspešne vežbe otklanjanja posledica katastrofe koja je održana u Tuzli prošle godine, NATO biti suorganizator iste vrste vežbe u Srbiji na jesen ove godine". Vežba će biti održana od 8. do 11. oktobra u Mladenovcu.

"Vežbu pod nazivom 'Srbija 2018' će zajedno organizovati NATO Evroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Vežba će biti održana od 8. do 11. oktobra 2018. u Mladenovcu i oko njega, a cilj vežbe je poboljšanje interoperabilnosti u međunarodnim operacijama odgovora na katastrofe", rekao je Robert Hjuston u intervjuu Dnevnom avazu.

Zajednički skok SAD i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00
Srbija i Rusija: Vojne vežbe i bratska saradnja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

General je naveo da su očekivanja NATO da će "Bosna i Hercegovina uzeti aktivno učešće u toj vežbi" pošto će ona "pružiti mogućnost uvežbavanja međunarodne saradnje i jačanja sposobnosti timova iz raznih zemalja da efikasno rade zajedno u celom spektru operacija pružanja pomoći".

Hjuston je kazao i da "NATO ne planira da održi nijednu partnersku vežbu sa Bosnom i Hercegovinom ove godine".

Na pitanje kada BiH može da očekuje aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO, Hjuston je naveo da je "generalni sekretar NATO istakao na nedavno održanom sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu da NATO pozdravlja napredak koji je BiH postigla u knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine na državu BiH s pravom korišćenja Ministarstva odbrane BiH" i da "saveznici sa pažnjom prate ovaj proces".

"Očekujemo da će se o partnerskim odnosima NATO i Bosne i Hercegovine razgovarati na predstojećem samitu u Belgiji u julu ove godine", kazao je Hjuston.

Upitan da li ima potrebe da se pojača vojno prisustvo Zapada u BiH, bilo kroz NATO ili EUFOR, bilo kroz eventualno objedinjavanje ove dve misije, Hjuston je rekao da je "pitanja te vrste najbolje uputiti EU".

Hjuston je, odgovarajući na pitanje Avaza kako gleda na inicijative da se u Mostaru, Tuzli i/ili Brčkom otvore vojne baze NATO, odnosno EU, kao i da se poveća broj zapadnih vojnika u BiH, odgovorio da "to nije odluka koju bi donio NATO ili neka od njegovih članica".

"Bilo kakvo prisustvo NATO u Bosni i Hercegovini mimo Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH bilo bi predmet razgovora između NATO i BiH", poručio je Hjuston.

XS
SM
MD
LG