Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zojkaš: 'Srbija 2018' nije vojna vežba


Poplave u Srbiji 2016. godine

Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija biće održana u oktobru u Srbiji pod okriljem NATO saveza, najavljeno je u Beogradu. Zajednički organizatori vežbe pod nazivom "Srbija 2018" su Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre (EADRCC).

Klaudiu Zojkaš (Claudiu Zoicas), iz NATO EADRCC, rekao je da će zemlje partneri uvežbavati međunarodni odgovor na velike prirodne katastrofe.

"Ovo nije vojna vežba, već vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija koja će omogućiti civilno-vojnim snagama koje su deo prvog odgovora na vanredne situacije da izgrade interoperabilnost, a sve u cilju spasavanja života ljudi", rekao je Zojkaš.

On je istakao važnost saradnje međunarodnih timova i podsetio na vanredne situacije koje su pogodile Srbiju prethodnih godina, kao što su zemljotres u Kraljevu i poplave 2014. godine kada je 14 zemalja sa 22 tima i 600 spasilaca učestvovalo u pružanju pomoći.

Više od 100 predstavnika međunarodnih institucija i organizacija iz 26 zemalja, koliko ih učestvuje u prvoj vežbi Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije Organizacije Severnoatlantskog ugovora (NATO EADRCC), glavnog mehanizma NATO za civilno reagovanje na prirodne katastrofe, na teritoriji Srbije okupilo se u Beogradu na četvorodnevnoj glavnoj planskoj konferenciji.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, rekao je da se ova terenska vežba organizuje u cilju unapređenja bezbednosti i zaštite života građana i imovine.

"To će biti i prilika da sve institucije i strukture koje u Srbiji čine jedinstven sistem zaštite i spasavanja provežbaju svoje kapacitete za odgovor u vanrednim situacijama, kao i da se upoznaju sa tim kako rade i čime raspolažu međunarodni timovi iz partnerskih zemalja", naveo je Marić.

Međunarodna terenska vežba "Srbija 2018" biće održana od 8. do 11. oktobra na teritoriji opština Mladenovac i Aranđelovac i u njoj će učestovati oko 30 timova za spasavanje, među kojima specijalističke medicinske ekipe, timovi za spasavanje iz ruševina, za spasavanje i rad na vodi i timovi za otklanjanje posledica hemijsko-biološkog akcidenta. Prema scenariju za vežbu "Srbija 2018", međunarodni timovi će na području Mladenovca i Arenđelovca uvežbavati delovanje u slučaju zemljotresa i poplava.

XS
SM
MD
LG