Dostupni linkovi

Metak – poruka novinarima u Crnoj Gori


Sa protesta povodom napada na crnogorsku novinarku Oliveru Lakić, Podgorica.
Sa protesta povodom napada na crnogorsku novinarku Oliveru Lakić, Podgorica.

Dugi niz nerasvijetljenih napada na novinare u Crnoj Gori, nastavljen je ranjavanjem Olivere Lakić, novinarke lista "Vijesti", koja se bavila istraživanjem organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori.

Taj događaj je nakon brojnih slučajeva napada na novinare ili imovinu medija, uglavnom dnevnika "Vijesti", uzdrmao crnogorsku medijsku i društvenu scenu, koja traži pronalaženje počinilaca i njihovih nalogodavaca, ali i ukazuje na neodgovornost državnih organa u zaštiti poslenika javne riječi.

"Za one koji napadaju i pucaju na novinare u svakoj demokratskoj zemlji ne smije biti milosti", kazao je šef misije OEBS za slobodu medija Harlem Desir koji je posjetio večeras novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić u Kliničkom centru i poručio da najnoviji napad na nju mora biti što prije riješen, a počinioci i nalogodavci privedeni pravdi.

Dnevni list „Vijesti“ su tokom dana posjetili ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i ministar pravde Zoran Pažin koji su saopštili uredništvu da su angažovani svi institucionalni kapaciteti i da se provjeravaju operativni podaci i video nadzori.

„U ovom trenutku možemo reći da očekujemo da ćemo postići rezultate”, rekao je ministar Nuhodžić navodeći da su posljednji tekstovi Olivere Lakić, konkretno o švercu cigareta, kod tužilaštva, a da će policija sve ono što bude potrebno Specijalnom tužilaštvu za kvalitetnu istragu pripremiti i učiniti dostupnim bez ikakve rezerve.

Ministar pravde Zoran Pažin ocijenio je, da je opravdano očekivanje čitavog društva da ovaj slučaj bude rasvijetljen u najkraćem roku.

“Nema dileme da najveću odgovornost za buduća dešavanja treba da snose organi krivičnog gonjenja - Uprava policije, tužilaštvo, ne manje i Agencija za nacionalnu bezbjednost, jer je ovo par ekselans pitanje ugrožavanja nacionalne bezbjednosti. Svaki atak na medije je atak na demokratiju”, istakao je Pažin u razgovoru sa uredništvom „Vijesti“.

Generalni sekretar Savjeta Evrope, Torbjorn Jagland je ocjenio da su napadi na novinare napad na demokratiju i poručio da se mora učiniti sve da ovaj trend zaustavi. Povodom napada na novinarku „Vijesti“, najavljeno je da će u Podgoricu stići šef OEBS-ove kancelarije za slobodu medija Arlem Dezir koji je već osudio napad. I sve političke stranke su izdale saopštenja u kojima osuđuju napad na novinarku „Vijesti“, zahtjevajući efikasnu istragu. Opozicija u saopštenjima okrivljuje vlast za stvaranje atmosfere koja rezultuje napadima na novinare, dok se vlast zalaže za oštriju kaznenu politiku za napadače na novinare.

Novinari gotovo svih crnogorskih redakcija, aktivisti najuticajnijeg dijela nevladinog sektora i predstavnici opozicionih stranaka, okupili su se ispred sjedišta Vlade Crne Gore na protestu povodom ranjavanja novinarkeOlivere Lakić. Direktor Dnevnog lista "Vijesti" Željko Ivanović je prenio da se Lakić osjeća dobro i da nije iznenađena napadom.

"Olivera se dobro osjeća, rana je pod kontrolom. I psihički se dobro osjeća, hrabra je i svjesna svega što se desilo. Čak je rekla da je tako nešto ne iznenađuje poslije svega onoga što se dešavalo od 2011. godine do danas", kazao je Ivanović.

Oliveru Lakić je u Kliničkom centru posjetio šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav koji je poručio, da je napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić apsolutno neprihvatljiv, navodeći da je neophodno što prije otkriti počinioca i motiv.

"Ovaj brutalni napad na novinarku je apsolutno neprihvatljiv. Sloboda medija je temelj svakog demokratskog društva. Posljednjih godina smo pokrenuli pitanje slobode medija u Crnoj Gori na svakodnevnom nivou među političarima", kazao je Orav dodajući da je novinarka Olivera Lakić svoj posao kao istraživački novinar radila odlično i time podržavala demokratizaciju društva.

"Imamo mnogo pitanja sada. Dva najvažnija pitanja su - ko je to uradio, zašto je to uradio i ti odgovori nam trebaju vrlo, vrlo brzo", kazao je Orav.

Napad na novinarku Oliveru Lakić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Otpravnica poslova Ambasade SAD u Podgorici Džudi Kuo, najoštrije je osudila napad na Oliveru Lakić:

"Ovo je napad na slobodu medija i demokratiju u Crnoj Gori. Novinari su čuvari demokratskog sistema i moraju biti zaštićeni. Snažno podržavamo istragu i očekujemo da će nadležni organi naći počinioca ovog krivičnog djela. Očekujemo brze rezultate", kazala je Kuo nakon posjete novinarki Oliveri Lakić koja je smještena na odjeljenju za vaskularnu hirurgiju KBC Crne Gore.

Na protestu ispred Vlade Crne Gore, takođe je jednoglasno osuđen napad na novinarku Lakić, ali i ujedno činjenica da dosadašnje istrage napada na novinare nisu rezultirale otkrivanjem nalogodavaca tih napada. Uz to su izražene osude huškanja i govora mržnje visokih političkih ličnosti Crne Gore prema novinarima, a što rezultira kasnijim napadima. Predsjednik komisije za istrage napada na novinare Nikola Marković je podsjetio da je jedna takva izjava prethodila i napadu na Oliveru Lakić.

"Upozoravam da se ovakve stvari dešavaju uvijek poslije skandaloznih izjava ljudi koji su na vrhu vlasti, poput gospodina Đukanovića (novoizabranog predsjednika Crne Gore i lidera vladajuće DPS) koji je novinare 'Vijesti' nazvao fašistima. Potpuno je bilo očekivano da će se nešto ovako desiti poslije takve motivacije i izazivanja atmosfere linča i straha prema slobodnim medijima i novinarima. Obaveza nam je da pružimo podršku Oliveri Lakić i 'Vijestima' i da zahtijevamo da konačno dođe do smjena u tužilaštvu i policiji koji su pokazali profesionalnu nesposobnost da rasvijetle napade na novinare", rekao je Nikola Marković.

I Željko Ivanović je ukazao da su napadi na novinare i nevladin sektor u Crnoj Gori sistemski problem na koji crnogorske institucije nemaju rješenje.

"Da li ovo društvo može da živi bez i jednog slobodnog medija, bez ijednog slobodnog novinara, bez i jednog slobodnog intelektualca, bez ozbiljne i profesionalne nevladine organizacije? Mislim da ovo društvo klizi u jedan bezdan i ne vidim snagu ni kredibilitet kod predstavnika vlasti i institucija da se uhvate u koštac sa tim problemima", ističe Ivanović.

Društvo klizi u jedan bezdan: Ivanović (na fotografiji: mjesto napada novinarke)
Društvo klizi u jedan bezdan: Ivanović (na fotografiji: mjesto napada novinarke)

Novinarka nezavisnog dnevnog lista "Vijesti" Olivera Lakić, koja je izvještavala o organizovanom kriminalu u Crnoj Gori upucana je u nogu u utorak oko 21 sat ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici.

Nepoznati napadač je prišao Lakić i ispalio jedan metak u nju nakon čega se udaljio. Lakić je prevezena u Urgentni centar, gdje joj je ukazana pomoć i konstatovano da nije životno ugrožena.

Novinar Tufik Softić koji je i sam žrtva brutalnih napada, nikad otkrivenih počinilaca, nije iznenađen napadom na Lakić.

"Apsolutno nisam iznenađen. Mnogo mi je žao zbog Olivere, znam kroz šta ona sada prolazi, kroz šta prolazi i njena porodica. Prošla je ona već to jednom, ali ovog puta je to teže. Ja sa sve to prošao i nije lako i poslije ovoga svi treba da se zapitamo kada će ovo da prestane", ocjenjuje Softić.

Akcija za ljudska prava je saopštila da napad na novinarku Lakić izgleda kao posljednje upozorenje pred njenu likvidaciju. Novinar Duško Vuković koji je takođe bio prisutan na protestnom skupu, očekuje da ovaj slučaj pokrene širu aktivnost institucija ali i društva u suprotstavljanju nasilju.

"To je užasavajuća poruka, da ovo društvo ne kani da izađe iz nekog mraka koji nikako da prevaziđemo. Ja se iskreno nadam da će ovo motivisati da kažem, neo tvrdo jezgro unutar profesije, unutar zdravorazumskih ljudi, unutar institucija i društva, da se suprotstavimo ovom nasilju i zlu. Inače ćemo svi početi da odustajemo od svojih profesija i svojih života", smatra Vuković.

Olivera Lakić je novinarka koja se godinama unazad bavi istraživanjem povezanosti organizovanog kriminala sa dijelom državnih institucija. Ona je već bila meta napada prije šest godina, na istom mjestu gdje je u utorak u nju pucano, kada je brutalno pretučena.

Za napad je osuđen izvjesni Ivan Bušković, ali nalogodavci nikad nijesu otkriveni. Više od dvije godine Olivera Lakić je imala policijsko obezbjeđenje, zbog niza prijetnji koje je dobijala zbog svog novinarskog rada.

Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović osudila je ponovljeni napad na novinarku Oliveru Lakić u Podgorici i pozvala crnogorske vlasti da pronađu počinioce.​

Na ranjavanje novinarke reagovali su predstavnici državnih institucija i međunarodne zajednice u Crnoj Gori. Premijer Duško Marković je osuđujući napad zahtijevao brzu i efikasnu istragu; ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je izrazio zgražavanje najavljujući da će MUP 'učiniti sve da se istraže motivi i pronađu i procesuiraju izvršioci'; tokom uviđaja na mjestu gdje je napadnuta novinarka "Vijesti" došao je v.d. direktora Uprave policije Vesko Damjanović, koji je kazao da je interes policije da rasvijetli svako krivično djelo.

Novinarku Oliveru Lakić je u Kliničkom centru Crne Gore posjetio direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić, a zatim je stigao i Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković koji je razgovarao sa vlasnicima i urednicima kompanije "Vijesti" u krugu Kliničkog centra gdje su se okupili zaposleni ovog dnevnog lista i televizije kao i članovi porodice Olivere Lakić.

U reakcijama Evropske Unije, Velike Britanije i Sjedinjenih država se izražava zabrinutost zbog napada na novinarku Oliveru Lakić i medijske slobode u Crnoj Gori. Reporteri bez granica su osudili 'ponovni šokantan napad na novinarku Oliveru Lakić' i poručili da očekuju da vlasti brzo reaguju.​

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG