Dostupni linkovi

Da li je Sead Sadiković bio meta?


Rožajci I. P. i H. P. uhapšeni su zbog sumnje da su u nedjelju kasno uveče podmetnuli eksplozivnu napravu ispod automobila parkiranog ispred kuće novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića u Bijelom Polju, nezvanično saznaje RTCG iz policije.

Eksplozivna naprava aktivirana je u nedjelju 1. aprila, nešto prije ponoći, u centru Bijelog Polja ispod automobila koji je bio parkiran ispred kuće novinara Seada Sadikovića, u ulici u kojoj je zgrada Višeg suda u Bijelom Polju.

U incidentu nije bilo povrijeđenih, a policija se do sada nije oglašavala tim povodom, iako smo na adresu Uprave policije uputili pitanje o istrazi u vezi sa napadom.

Još se ne zna da li je novinar Sadiković bio meta napada.

Bjelopoljac sa prebivalištem u Austriji dovezao se u nedjelju iz Beograda do Bijelog Polja i parkirao automobil beogradskih registarskih oznaka na mjestu gdje to novinar Sead Sadiković svakodnevno čini, a, prema pisanju medija, u trenutku eksplozije sjedio je u obližnjem kafeu.

Tužilac Denis Zvrko iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju kazao je da je uviđaj završen uz prisustvo stručnjaka za eksplozive:

"Izuzeti su svi tragovi sa lica mjesta koji su potrebni za vještačenje. Pored toga izuzimaju se i video snimci sa okolnih objekata, a pribavljaju se i drugi dokazi potrebni za identifikaciju počinilaca ovog krivičnog djela", naveo je tužilac.

Ako ne nađu počinioca ovoga puta i ako ne urade ništa ne znam kako to da komentarišem: Sadiković
Ako ne nađu počinioca ovoga puta i ako ne urade ništa ne znam kako to da komentarišem: Sadiković

Novinar Sead Sadiković je za Radio Slobodna Evropa kazao da očekuje od nadležnih da otkriju odgovorne za napad i utvrde kome je bomba bila namijenjena.

"Naravno da ne mogu da kažem da sam ja bio meta, ali i ako jesam bio meta onda je meta bila i crnogorska javnost. Nije bomba nego bruka je pukla pred mojom kućom i pred svim našim kućama. Ako ne nađu počinioca ovoga puta i ako ne urade ništa ne znam kako to da komentarišem. Ne znam šta da kažem osim da se nadam", kazao je Sadiković.

Dodao je i da su on i muškarac koji se automobilom dovezao iz Beograda u Bijelo Polje saslušani u Centru bezbjednosti u u tom gradu:

"Bili smo zajedno u policiji i koliko sam shvatio iz njegove priče on ne sumnja ni na koga. Uzeo je rent a car iz Beograda, došao u Bijelo Polje, parkirao se tu đe ja parkiram, jer su mu tako kazali. Rekli su mu da mene nema i da može tu da ostavi auto jer će brzo da ide. I onda se desilo to što se desilo, meni ili njemu, ne znam. Valjda postoje nadležni organi koji to moraju jednom konačno da riješe. I zbog novinara i zbog svih građana Crne Gore", navodi Sadiković.

Sadiković se ironično osvrnuo na nedavnu izjavu lidera Demokratske partije socijalista (DPS) i kandidata te stranke za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je kriminal prateći problem ubrzanog civilizacijskog razvoja, ali da će Crna Gora smoći snage da ga iskorijeni:

"Da zamolim nadležne da uspore naš civilizacijski razvoj, da stanemo malo jer odosmo predaleko. Idući put će valjda sa tim civilizacijskim razvojem i atomske bombe pred kućama da nam pucaju", kometariše Sadiković.

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) pozvao je nadležne organe da hitno utvrde da li je novinar Sead Sadiković bio meta, kada je aktivirana eksplozivna naprava ispred njegove kuće u Bijelom Polju. U SMCG-u su, kako su kazali, zabrinuti povodom aktiviranja eksplozivne naprave ispred Sadikovićeve kuće.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) izrazilo je zabrinutost zbog eksplozije u blizini kuće novinara Seada Sadikovića i ponovo pozvalo nadležne da procesuiraju napadače na novinare i rasvjetle eksplozije počinjene na njihovu štetu. Podsjećaju da je Sadiković zbog istraživačkog novinarstva već bio meta prijetnji koje je prijavio policiji. Takođe, ukazuju i na neriješene napade na ostale crnogorske novinare poput Tufika Softića, kao i na prebijanje novinara Mladena Stojovića.

Od političkih partija, reagovale su opozicione stranke Demokrate, Socijaldemokratska partija (SDP), Nova srpska demokratija, koje su zatražile hitnu istragu ocjenjujući nedopustivim da se nastavljaju napadi na novinare i medije u Crnoj Gori.

Sead Sadiković je kao novinar inače poznat po specifičnom stilu ali i humoru što je potvrdio i u izjavi novinarima nakon eksplozije ispred njegove kuće:

"Dobra stvar je što poslije ovoga neće smjeti više da parkiraju na moje parking mjesto."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG