Dostupni linkovi

Tramp: Uskoro odluke o Siriji


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp izjavio je da ima dosta sastanaka u četvrtak povodom krize u Siriji i da očekuje da "prilično uskoro" donese odluku oko odgovora na navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu.

"Puno sastanaka imamo danas, videćemo šta će biti. Sada moramo da donesemo određene... odluke, što će biti prilično uskoro", rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Ministar odbrane SAD-a Džim Matis kazao je prethodno na saslušanju pred Komitetom za oružane službe Predstavničkog doma Kongresa da Vašington još nije doneo odluku o vojnim napadima u Siriji, ali da će se o tome raspravljati na današnjem sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući.

On je u Kongresu izjavio da veruje da se hemijski napad u Siriji zaista dogodio i potvrdio želju Vašingtona da inspektori na terenu prikupe dokaze, upozoravajući da taj posao postaje teži kako vreme odmiče.

Strah od sukobam između Rusije i Zapada rastu otkako je u sredu američki predsednik Donald Tramp napisao u sredu na Tviteru da "rakete dolaze", optužujući Rusiju za podrušku predsedniku Bašaru el Asadu. Potom je u četvrtak ublažio ton, negirajući da je rekao kada će doći do napada na Siriju.

"Nikada nisam rekao kada će se desiti udar na Siriju. Moglo bi da bude uskoro ili ne uskoro", naveo je Tramp na Tviteru.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je danas rekao da ima dokaze da je sirijski režim hemijskim oružjem napao na pobunjenički grad Dumu, kod Damaska.

"Imamo dokaze da je prošle nedelje, to je sada pre gotovo deset dana, upotrebljeno hemijsko oružje, u najmanju ruku hlor, i da ga je koristio režim Bašara al Asada", rekao je Makron za francusku televiziju TF1.

Britanska premijerka Tereza Mej održala je sastanak posebnog kabineta na kome se razmatralo učešće u eventualnoj vojnoj intervenciji u Siriji.

"NBC News" je objavio da su američki zvaničnici dobili uzorke krvi i urina žrtava napada u Dumi koji su se pokazali pozitivnim na testove na hemikalije, uglavnom hlorin i pojedini nervni agensi. Američki zvaničnici ističu da "veruju" u obaveštajne podatke ali nisu sigurni 100 odsto, objavio je "NBC News".

Stručnjaci Međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) na putu su za Siriji i rad na istrazi počinju u subotu, saopštila je ta organizacija sa sedištem u Hagu.

Međutim, za sada je nejasno da li će Tramp i američki saveznici sačekati na rezultate istrage da donesu odluku o mogućoj intervenciji.

Ruske snage su saopštile da su u četvrtak razmestile vojnu policiju u Dumi nakon što su kontrolu u ovom gradu preuzele snage sirijske vlade.

"One su sada garant zakona i reda u gradu", javila je RIA Novosti pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

Rojters navodi da su vidljivi znaci globalnih napora da se izbegne direktan sukob Rusije i Zapada. Kremlj je saopštio da je u upotrebli direktna linija za komunikaciju sa SAD-om, koja je uspostavljena da se izbegnu slučajni sukobi u Siriji.

Ruski predsednik Vladimir Putin se nije direktno oglasio o najnovijoj krizi iako je u četvrtak razgovarao telefonom sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Istovremeno, portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je izjavila da su saopštenja iz Vašingtona "ratoborna", te da pretnjama SAD-a i Francuske krši povelju Ujedinjenih nacija (UN).

Sirijska armija je premestila deo vazduhoplovnih snaga da bi izbegla raketne udare, kazali su američki zvaničnici za Rojters. Njihovo lociranje u kombinaciji sa razmeštenim ruskim oružjem, može dovesti do toga da Vašington bude uzdržan da ih napadne, ocenjuje britanska agencija.

Ruski brodovi su napustili pomorsku bazu Tartus u Siriji, javlja Interfaks pozivajući se na izjavu Vladimira Šamanova, predsednika komiteta za odbranu u ruskoj Dumi. On je istakao da su brodovi isplovili iz bezbednosnih razloga, što je "normalna praksa" kada postoji pretnja od napada.

Ruska vojska je saopštila da prate pokrete američkih pomorskih snaga u Zalivu.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzija izjavio je danas da je najvažniji prioritet da se izbegne rat u Siriji, ali nije isključio mogućnost rusko-američkog sukoba.

Nebenzija je rekao posle zatvorenog sastanka Saveta bezbednosti UN da je veoma zabrinut zbog opasne eskalacije situacije, agresivne politike, i priprema koje sprovode neke vlade.

"Nadamo se da neće biti tačke bez povratka", kazao je ruski diplomata i dodao da Sjedinjene Države i njihovi saveznici treba da se uzdrže od napada na suverenu zemlju.

Napad smrtonosnim gasom na pobunjeničku enklavu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

XS
SM
MD
LG