Dostupni linkovi

Moskva traži objašnjenje zašto je odbijena viza Skripaljevoj rođaci


Viktorija Skripalj je htjela da ide u Britaniju da bi Juliju (na slici) vratila kući
Viktorija Skripalj je htjela da ide u Britaniju da bi Juliju (na slici) vratila kući

Moskva je zatražila objašnjenje u vezi sa odbijanjem Velike Britanije da izda vizu rođaci bivšeg duplog ruskog agenta Sergeja Skripalja koji je u otrovan nervnim agensom 4. marta u Engleskoj, citira RIA novosti portparolku Ministartstva vanjskih poslova Rusije, Mariju Zaharovu, a prenosi Reuters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije saopštilo je u petak da je Viktoriji Skripalj, koja je planirala da putuje u Britaniju, da bi Juliju Skripalj vratila u Rusiju, odbijena viza.

Sergej i Julija Skripalj su u bolnici u Salsburiju u Engelskoj od 4.marta nakon što su ih pronašli bez svijesti na klupi. Utvrđeno je da su oboje bili izložni hemijskoj supstanci poznatoj kao nervni egens novičok, koji je proizveden u vojnim hemijskim laboratorijama Sovjetskog saveza.

U četvrtak je saopšteno da je Julija Skripalj izašla iz kritičnog stanja, a danas i njen otac, i kako su navele bolnički zvaničnici, njegovo poboljšanje "rapidno napreduje".

Ruski mediji su juče objavili navodni snimak telefonskog razgovora Viktorije Skripalj sa Julijom, koja se navodno javila i rekla da je sasvim dobro kao i njen otac i da je stanje normalno. Autentičnog tog snimka nije potvđena.

Za njihovo trovanje Britanija je optužila Rusiju što Kremlj negira. Prva upotreba hemijskog oružja na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, za šta se optužuje Moksva, izazvala je zahlađene odnosa Moskve sa Zapadom, jer su se EU i NATO solidarisali sa Britanijom u ovom slučaju.

XS
SM
MD
LG