Dostupni linkovi

BiH: Usaglašeni stavovi o Izbornom zakonu, čeka se HDZ


Maureen Cormack
Maureen Cormack

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark održali su u poslijepodnevnim satima sastanak sa liderima bh. političkih stranaka o Izbornom zakonu BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SDP-a Nermin Nikšić, SBB-a Fahrudin Radončić, te DF-a Željko Komšić.

Prisutan je bio i direktor Odjela za južnu i srednju Evropu u Stejt departmentu Matthew Palmer koji boravi u BiH.

Američka ambasadorica Maureen Cormack, u čijoj rezidenciji je i održan sastanak lidera, je kazala kako samo političke stranke iz BiH mogu postići dogovor oko Izbornog zakona koji će na kraju biti usvojen u Parlamentu BiH.

"SAD su spremne, kao što su to pokazale i protekle 22 godine, da rade sa svim ljudima u ovoj zemlji i da investiraju u BiH kako bi se postigao napredak. Tu spremnost ponovo izražavamo. Računamo na stranke da će poduzeti konkretne korake nakon današnjih razgovora i da će to dovesti do pozitivnog ishoda", rekla je Cormack.

Na pitanje novinara zašto HDZ ne sjedne za stol s predstavnicima SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a, Cormack je odgovorila kako predstavnici međunarodne zajednice od početka razgovaraju sa svima zajedno, kao i sa svima pojedinačno, što će i nastaviti.

Direktor Odjela za južnu i srednju Evropu u State Departmentu Matthew Palmer istakao je kako mu je bilo zadovoljstvo prisustvovati sastanku na kojem se razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona BiH. Najvažnije je, kako je rekao, da stranke rade zajedno u pozitivnom ozračju.

"Došao sam ovdje iz Washingtona ne da podržim neku političku stranku, već da pružim pomoć. Nemamo nikakvog favorita kada je riječ o nekim rješenjima. Samo smo tu da pomognemo strankama da razgovaraju o ovom veoma važnom pitanju", rekao je Palmer.

S njim se složio i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.

"Nismo ovdje da podržimo neke stranke, već pomognemo u pronalasku rješenja koje će zadovoljiti sve. Nadam se da će se moći iskoristiti današnji zamah. Previše je dosad bilo razgovora koji nisu obećavali ništa. Treba iskoristiti današnji jedinstven stav i, naravno, uključiti sve političke stranke u pregovore", naglasio je Wigemark.

Kako je rečeno po okončanju susreta, lideri četiri stranke imali su jedinstven stav tokom razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice.

"Imamo jedan jedinstven stav predstavnika ove četiri stranke, a to je da treba pokušati korigovati asimetrična rješenja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH. Drugo, da sve što budemo radili mora biti bazirano na popisu iz 1991. godine, odnosno ustavnoj obavezi da bude bazirano na popisu '91. Treće, da se ne može odustati od toga da svaki kanton treba biti predstavljen sa sva tri naroda ako budu izabrani u kantonalnu skupštinu. Ukoliko bude pritužbi da je došlo do nekih manipulacija u vezi sa nacionalnim predstavljanjem, to treba CIK da ispravi. Konačno, dogovorili smo se da mora u potpunosti biti provedeno proporcionalno zastupanje. Presuda Ljubić u potpunosti treba biti provedena", kazao je nakon sastanka Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da su na sastanku pokazali spremnost na saradnju i nalazak rješenja.

"Očekujemo da i ostale partije u FBiH iskažu takav interes i da konačno dođemo do rješenja, da imamo vlast koja će biti rezultat izborne volje građana. Oni su tu da razgovaraju, ne navijajaju ni za jednu političku partiju, ni za jednog predstavnika političkih partija, ni za jedno rješenje. Vrlo je bitno ovo što smo danas imali, da se dogovorimo kako vidimo ovo dalje rješavanje", kazao je lider SDP-a Nermin Nikšić.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić je naveo da četiri stranke žele da se poštuje popis stanovništva iz 1991. godine, jer je proveden Aneks 7, koji se odnosi na povratak.

"Želimo da pokušamo da postignemo dogovor da Dom naroda u FBiH postane sličan domu u RS da bi se izbjegla asimetrija sa RS. Nama nije problem da se broj delegata sa 17 podigne na veći. Mislim da je to jedna pregovaračka platforma o kojoj treba da se izjasne i legitimni predstavnici hrvatskog korpusa. Mislim da je dobro da smo danas mi, kao jedan probosanski blok, dali neke svoje opcije i razmišljanja", kazao je Radončić.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je rekao kako je zadovoljan današnjim sastankom.

Na novinarsko pitanje šta misli kako će HDZ reagovati na današnji prijedlog četiri stranke, Komšić je odgovorio:

"Ako hoćete da provedete presudu po apelaciji Ljubića, onda je to to. Pozvat ću se i na riječi ljudi međunarodne zajednice koji su učestvovali u razgovorima, ako hoćete kompromis, niko ne dobija sve. Ne možete dobiti sve. Mislim da je ovo dosta principijelan prijedlog, proporcionalnost kao metod se uvodi, mijenjaju se nadležnosti Doma naroda. Dom naroda treba da odlučuje samo o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa, i naravno da se poštuje ono što je ustavna obaveza, a to je popis iz 1991. godine. U daljim razgovorima ipak treba čuti stav HDZ-a, ako hoćemo da iznađemo rješenje. Treba čuti stav HDZ-a i pokušati naći tačke gdje ćemo se susresti. Uvijek sam za to da idemo ka kompromisu. Svako mora malo da popusti", naveo je Komšić.

XS
SM
MD
LG