Dostupni linkovi

Lideri SDA, SDP-a, SBB-a i DF-a s Cormack o Izbornom zakonu


Američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack
Američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack

Lideri SDA, SBB-a, SDP-a BiH i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić i Željko Komšić u srijedu bi trebali započeti novu rundu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Riječ je o jednom od posljednjih pokušaja bh. političara, na insistiranje međunarodne zajednice, da ovaj veoma alarmantan problem bude riješen do raspisivanja Općih izbora u BiH, te će se tako Izetbegović, Nikšić, Radončić i Komšić sastati u rezidenciji kod ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, saznaje Radiosarajevo.ba.

Ono što je evidentno jeste da međunarodna zajednica sve češće upozorava na ovaj gorući problem, koji bi mogao biti kamen spoticanja pri formiranju vlasti u Federaciji BiH nakon izbora.

Radiosarajevo.ba navodi da je posebno zanimljivo što prema njihovim saznanjima ovom sastanku neće biti predstavnika HDZ-a BiH, koji su prisustvovali sastanku u vezi s ovim pitanjem održanom u februaru, u rezidenciji šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika u BiH Lars-Gunnara Wigemarka. Tada dogovor nije postignut, ali su najavljene nove runde pregovora kako bi se došlo do potencijalnog rješenja.

Prošle sedmice se u vezi s ovim pitanje, sa ambasadoricom Cormack i Wigemarkom već sastao lider SBB-a Fahrudin Radončić, a Cormack je prije tog sastanak održala i s liderima SDA, SDP-a BiH i DF-a.

XS
SM
MD
LG